COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

Zonnige toekomst

Het is nog maar net april als ik dit schrijf, en we hebben de eerste mooie dagen alweer in de pocket.
En nu de overheid allerlei plannen maakt om de volgende droogteperiode op de kunnen vangen, kan ik zelf niet wachten tot het zomer wordt.
Als ik om me heen kijk op het water, zie ik ook overal weer de schuurmachines en bussen verf tevoorschijn komen, om wat voor de één een noodzakelijk kwaad is: noodzakelijk conserveringswerk zodat het schip niet achteruitgaat, is het voor de ander juist dé gelegenheid om van het schip nóg meer een jacht te maken.
Het is leuk om te zien dat zo iedereen z’n eigen benadering heeft over hoe zijn of haar bedrijf te voeren. Dit biedt de nieuwe aanwas, jonge mensen die een opleiding doen om binnenvaartschipper te worden, wel een uitdaging als ze bijvoorbeeld in de stageperiode aan boord komen.
Want waar op scholen vaak zo veel mogelijk de nautische en technische aspecten worden belicht, staan deze jongelui vaak raar te kijken als ze ineens alleen maar met een rol en een kwast en een luiwagen in de rondte lopen.
Het is aan de scholen om de leerlingen die ze opleiden een zo realistisch mogelijk beeld te geven van wat het vak inhoudt, ook al is dit in de praktijk niet op ieder schip hetzelfde. Daarom is het aan de betreffende schippers waar deze leerlingen aan boord komen, om hier begrip voor te hebben en met hun praktijkervaring deze jongeren goed op te leiden.
Wat mij betreft ligt er voor deze mensen, droogteperiodes of niet, een mooie toekomst in het verschiet!