COLUMN

IVO MULLER

Ivo Muller werkt in de Quality, Health, Safety & Environment department bij Van Oord. Jarenlang deed hij dat bij internationale projecten op zee en aan wal, tegenwoordig werkt hij vanuit kantoor. Hij is daarnaast Board Member bij Young IRO, de jongerenorganisatie van de IRO. De Young IRO Board zal het komende jaar een van de columnisten zijn van de Maritiem Courant, met wisselende pen.

Zelfreflectie

Herken je dit, wanneer iemand aan je vraagt ‘wanneer zullen we wat afspreken voor een drankje?’, je in je agenda kijkt en ziet dat je de aankomende maand alle weekenden volgepland hebt. Spontaan iets doen is er niet meer bij, alles is van tevoren ingepland. Je zou bijna verlangen naar een paar jaar geleden, toen we van de één op de andere dag geforceerd niks meer konden doen door de lockdown.

Vorige maand werd ik hier weer aan herinnerd toen ik voor mijn werk naar het buitenland mocht. Aan de andere kant van de oceaan, aan boord van een offshore supply vessel, alleen maar water om je heen. Waarom is het toch elke keer zo dat zodra ik aan boord kom, ik rustig word, meer zen ben? Is het misschien, omdat je drie maal per dag op vaste tijden eet? Tussendoor werk je, maar ‘s avonds heb je verder weinig te doen. Misschien een keertje naar de gym, of op de brug turen naar een paar lichtjes in de verte. Vaste tijd naar bed, wat extra uurtjes rust pakken. Verder geen afleiding van mensen die wat van je willen. Maar simpelweg ook weinig mogelijkheid om stomweg op je telefoon te zitten. Het bereik is slecht en de wifi die er is, is zwak.

Aan boord krijg je een bepaalde structuur aangereikt. Je moet er wel in mee, je kan niet anders. Weggetrokken uit je dagelijkse drukke leven, even teruggezet, met je beide benen op de grond. Nou ja, in dit geval dat niet letterlijk.
Wat ik hiermee wil zeggen? Iets als: kom op jongens (en meiden), we hoeven niet allemaal in te halen wat we hebben gemist! ’s Lands bekendste volkszanger en tevens voormalig matroos zei ooit ‘Ik leef m’n leven, zoals ik dat wil’. Dus plan gewoon in wat je leuk vindt om te doen, uiteindelijk ga je echt niks missen.