COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

Werkloosheid

Iedereen heeft het vast weleens meegemaakt: ontslag, reorganisatie of het verliezen van je baan door andere omstandigheden. Dat levert veel stress op. Je wordt als het ware uit je vaste routine gehaald en je moet het maar even anders doen. Nu is het helaas zo dat door de coronavirus er veel ontslagen zijn gevallen; óók in de binnenvaart en met name in de passagiersvaart.
Want zonder werk is er geen omzet, zonder omzet kun je niet iedereen betalen. Het is overmacht waar iedereen last van heeft of van gaat krijgen. Ook zelf heb ik last, mijn klussen gaan vaak niet door, vlogopdrachten worden uitgesteld of workshops worden afgezegd. Gelukkig kan ik aan boord stappen en heb ik weer inkomsten, maar dat is niet lang voor iedereen het geval. Onlangs hoorde ik dat het hoogtepunt van werkloosheid nog lang niet bereikt is. Ze verwachten dat het veel erger gaat worden.
Het is treurig, maar ergens is het ook een goed moment om te relativeren. Even terug naar de basis, misschien wel meer tijd met je gezin of familie doorbrengen. Of juist je leukste hobby extra aandacht geven. Want, iedereen weet dat de binnenvaart ondanks overmacht altijd door zal blijven gaan, ook al zitten wij nu in een dip. Houd je hoofd koel en bedenk voor jezelf dat periodes als deze soms juist goed zijn om weer met een frisse start alles op te pakken.