COLUMN

Raymon Berkhout

Raymon Berkhout is in meerdere functies al ruim elf jaar werkzaam in de binnenvaart. Hij is thuis in techniek, bemanning, veiligheid, operaties en management van schip en vloot. Hij is het lang niet altijd eens met hoe zaken geregeld zijn of gebeuren in de binnenvaart en is met die kritische blik sinds april 2018 de trotse columnist in de Martitiem Courant

Negatief

Het leven van een columnschrijver gaat niet altijd over rozen…

Je moet eigenlijk presteren onder de druk van een deadline. Altijd maar weer een onderwerp verzinnen en hier een verhaal omheen bedenken. Deze maand lukte mij dit niet. Dit komt omdat ik op het moment niet erg positief ben. Er spelen verschillende zaken waardoor mijn doorgaans positieve stemming naar de achtergrond is verdwenen. Niet alles kan ook opgeschreven worden, wat het nog moeilijker maakt om een column te bedenken. Immers probeer ik in mijn column zaken aan te halen, die ik in de praktijk tegen het lijf loop.

Het belangrijkste probleem in alles is de mens en zijn houding. De laatste periode heb ik naar mijn idee heel vaak te maken gehad met bijzondere houdingen en standpunten. Het allervervelendste in deze is dan het feit dat je hier ‘dus maar mee moet dealen’. Je kunt er niets aan doen, hoofd omhoog en doorgaan. Dat doe ik dan ook, maar dan is het verrekte lastig om een, mijns inziens, goede column te schrijven.

Misschien is dit de tendens voor 2020: een algehele teleurstelling in de mensen. Hopelijk is dit niet het geval, ligt de oorzaak bij het weer en komt er snel weer inspiratie. Daar worden we namelijk allemaal gelukkig van.

Het frappante aan alles is dat mijn huidige stemming door vele kapiteins al langer zo wordt ervaren. Het positieve aan dit alles is dan misschien ook dat ik dit nu beter kan begrijpen.