Veiligheid en gedrag zijn belangrijke aandachtspunten waar recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomt. (foto’s vdjs/Hylke Steensma)

Nu het drukker wordt op het water en binnenvaartschepen groter worden is veiligheid nog belangrijker. Om die reden gaat het project Varen doe je Samen vijf jaar verder tot zeker 2025.

Ellen Lengkeek

Dat is goed nieuws voor beroepsvaart die met toenemende toeristenvaart te maken heeft. Dit jaar trok de Veiligheidsregio Zeeland al aan de bel over de komst van steeds meer riviercruiseboten. Dat aantal groeit naar 450 cruiseschepen per jaar. Zo wordt het op de Westerschelde, het Schelde-Rijn Kanaal en de route via de Krammersluizen, Oosterschelde en het Kanaal door Zuid-Beveland steeds drukker. Hier zal het risico op een incident het grootst zijn. Met name omdat op deze wateren beroepsvaart en pleziervaart samenkomen en scheepvaartverkeer elkaar vaak kruist.
Ook op het vaarstuk de Nieuwe Maas bij de Erasmusbrug in Rotterdam wordt het steeds drukker en dringt het Havenbedrijf Rotterdam aan op extra maatregelen nu hier meer ongelukken zijn gebeurd.
De organisatie Varen doe je Samen speelt een belangrijke rol bij het bewust worden van de spelregels en reglementen op het water. De campagne loopt inmiddels ruim 12,5 jaar. Gedrag en veiligheidsbewustzijn zijn de belangrijke aandachtspunten in de campagne. ,,Dat weten we uit de kennis en ervaringen van de partners’’, zegt projectleider Rowena van der Maat.

Kitesurfers
,,Zeker nu de manier waarop de waterrecreant zich op het water begeeft aan het veranderen is. Er zijn andere vormen van watersport en -beleving en er is meer gedeeld gebruik. We hebben nu ook te maken met de individuele kitesurfers, de peddelende suppers, belly belt-vissers en snelle jetscooters. Die zijn doorgaans gescheiden van de beroepsvaart, maar kunnen ook bij elkaar komen. Daarbij komt dat ook pleziervaart last kan hebben van deze individuele sporters. Het verschil tussen groot en klein wordt steeds groter doordat binnenvaartschepen groter worden. Het wordt kortom, drukker. Streven naar meer veiligheidsbewustzijn op het water is dan bepaald geen overbodige luxe’’, meent Rowena van der Maat.

Interactieve kaarten
Varen doe je Samen is in 2007 gelanceerd om de veiligheid op de grote vaarwegen in Nederland te vergroten. Met de campagne worden beroepsschippers, recreatieschippers en andere waterrecreanten bewust gemaakt van elkaars gedrag en van de beperkingen op het water. Voornamelijk over waar recreatievaart en beroepsvaart elkaar tegenkomen en hoe daar mee om te gaan om de veiligheid te vergroten. Op Varendoejesamen.nl zijn informatie, tips en adviezen te vinden voor de recreatievaart en beroepsvaart. Daarnaast is er een aanbod van knooppunten, interactieve kaarten, brochures en nieuws.

Partijen
De campagne is een samenwerking tussen: Rijkswaterstaat, provincies, Unie van Waterschappen, Havenbedrijf Amsterdam en Rotterdam, Koninklijke BLN-Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade Nederland, HISWA-RECRON, KNMC, Dienst der Hydrografie, Netwerk Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Waterrecreatie Nederland en het Watersportverbond. Deze partijen betalen de campagne en bepalen waar extra aandacht voor nodig is in de komende vijf jaar. Daarover wordt nog gesproken.

FACTS

Nederland telt:
2,5 miljoen waterrecreanten
500.000 recreatievaartuigen
8.279 beroepsschepen
10.000 km vaarwegen
100 Knooppunten
(indicatie: vdjs)