De sluis rond 1900.

De Oude Sluis in het Nieuwegeinse Vreeswijk is 650 jaar geleden aangelegd en dat wordt de komende periode gevierd.

Vreeswijk heeft veel te danken aan het maritieme kunstwerk. Het bracht reuring en voorspoed en zette het dorp op de kaart. Nu siert de Oude Sluis het monumentale hart van het oude schippersdorpje, met sfeervolle terrassen langs het complex.
Bij Museumwerf Vreeswijk is een tijdelijke tentoonstelling bekijken. Daarin wordt in woord en (bewegend) beeld de levensloop van de Oude Sluis geschetst. Museum Warsenhoeck richt eveneens een tijdelijke expo in over de sluis en brengt een boek over de jubilaris uit.
Cursisten van de cursus Creatief Schilderen zijn druk in de weer geweest om de Oude Sluis op het doek vast te leggen. Hun kunstwerken zijn te bewonderen bij Remco-Optiek en bij Alfred Rijwielen. Daarna zijn ze tot het eind van het jaar te bekijken in het Theehuys van de museumwerf.


Expositie in Museumwerf Vreeswijk.

Ook na de zomervakantie worden er nog verschillende activiteiten georganiseerd bij de sluis. Zaterdag 2 september begint om 10.00 uur de Authentieke Dag. Rond de Oude Sluis zijn dan meer dan tweehonderd oldtimers te bewonderen, van klassieke auto’s en brommers tot bussen en tractoren. Er is muziek en er zijn allerlei kraampjes met onder andere oude ambachten. Vanaf 11.00 uur varen de zelfgemaakte bootjes en drijvende bouwsels van de jaarlijkse Pieremachocheltocht de sluis binnen. Bij het kiezen van de winnaars wordt ook gekeken naar de verwerking in het ontwerp van het thema van 650 jaar Oude Sluis.
Voor de kinderen van 3 tot 6 jaar, en ouders of grootouders, start bij de Museumwerf om 10.00 uur Bootjesdag. Tegen een kleine vergoeding kan een zelfstandig varend stoombootje worden gemaakt of een zeilklompje beschilderd. Met of zonder schmink kunnen kinderen in het museum de wereld van de binnenvaart en de techniek verkennen via de leuke, informatieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf tekst en uitleg geeft.

Als voorloper op de Open Monumentendag wordt op vrijdag 8 september de Oude Sluis ’s avonds omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Op een groot beeldscherm in de kolk kunnen bezoekers oude films uit Het Utrechts Archief bekijken.
Bij de Museumwerf zijn tot oktober met groepen vanaf acht personen vaartochten te boeken naar de Oude Sluis om dit oude maritieme bouwwerk van binnenuit te bewonderen.

Voor openingstijden en meer:
www.invreeswijk.nl, www.museumwerf.nl en www.ziemeerinnieuwegein.nl.


De Oude Sluis nu. Foto: Ger Huisman