COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

Sceptisch én enthousiast

In m’n vorige column liet ik doorschemeren dat ik een enigszins sceptische visie heb op het vele personeel uit vooral het voormalige Oostblok dat werkzaam is op de Nederlandse binnenvaartvloot. De scepsis die ik uitte heeft echter niets te maken met jaloers zijn of het al dan niet kundig genoeg vinden van deze mensen zelf, al mogen de meningen daarover verdeeld zijn.

Uit wat ik hoor en zie zijn veel problemen die ontstaan terug te leiden naar een goede communicatie. Mijn scepsis heeft vooral te maken met het feit dat ik ervan overtuigd ben dat er binnen onze landsgrenzen meer dan genoeg mensen, jong en oud, geïnteresseerd in de binnenvaart zijn; áls ze de binnenvaart tenminste zouden kennen. Omdat er op dit moment een hoop nieuwe schepen afgebouwd worden en ook volgende maand weer diverse casco’s arriveren zou het volgens mij niet slecht zijn om hier verandering in de brengen.

Afgelopen week heb ik een leuke klus mogen doen voor een bedrijf dat personeel van buiten de EU werft en detacheert in de binnenvaart. In dit geval mensen uit de Filipijnen die meestal al op zeeschepen hebben gevaren.

Ik heb aan boord een ontzettend leuke dag gehad met deze mensen uit de Filipijnen, die in mijn ogen een ontzettend goede werkethiek leken te hebben en erg enthousiast waren over hun werk. Erg leuk om te zien dat ook deze mensen een kans krijgen om een goed salaris te verdienen en baanzekerheid te hebben.