COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

Schipper+
Binnenvaart

Het is voor mij niet echt een gewoonte om zakelijk nieuws te volgen. Ik vind de berichtgeving vaak te negatief, maar soms ontkom ik er niet aan. Zo las ik vorige week dat de verwachte economische groei minder wordt volgend jaar vanwege Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Direct daaraan gekoppeld: de prognose dat de personeelsschaarste op de banenmarkt afneemt omdat er minder nieuwe banen gecreëerd worden.

Tevens las ik een stuk over studenten en hun studiekeuzestress: kiezen voor een leuke studie of een hoge baanzekerheid?

Enigszins geamuseerd dacht ik terug aan vorige week, toen er vanuit China een ponton vol nieuwe binnenvaartschepen de haven van Rotterdam binnenkwam. De gesprekken daarover kwamen steeds uit op: allemaal prachtig hoor, die investeringen en vlootuitbreiding, maar wie gaat daar straks mee varen?

Voor diegenen die straks die schepen willen inzetten, een probleem. Voor mensen zoals ikzelf, die in de sector werkzaam zijn, eerder een luxeprobleem.

Ik bedacht me dat ik zelf in deze sector nooit echt moeite heb hoeven doen om aan een baan te komen. De binnenvaart; buiten wie er direct mee te maken heeft, wie kent het? Erg vreemd, in mijn ogen. Het is een sector waar je een goede boterham kan verdienen, tegenwoordig vaak zelfs voor een halve maand werken. Je hoeft er geen jarenlange universitaire studie voor te doen, enorme carrièrekansen en baanzekerheid… Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn!