COLUMN

SYLVIA BOER

Sylvia Boer is directeur van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP), een actieve vereniging met 115 leden: bedrijven, regionale overheden en kennis- en onderwijsinstellingen die actief zijn in de offshore-olie-, gas- en windenergiesector in het Noordzeekanaalgebied.

RUIM JE ‘ROTZOOI’ OP! KOM 29 JUNI NAAR HET DECOM LIVE AMSTERDAM EVENT

Iedereen heeft tijdens zijn/haar jeugd weleens te horen gekregen: ruim je rotzooi op! En niets is minder waar en zeker van toepassing op onze sector. We worden ons steeds bewuster van de voetafdruk die we achterlaten en soms krijgen we een zetje in de rug door een wettelijke verplichting die we opgelegd krijgen.

Zo zijn olie-en gasmaatschappijen verplicht om de platformen die het einde van hun levensduur bereikt hebben te ontmantelen. De Nederlandse Noordzee telt zo’n 160 platformen; de sector staat voor een grote operatie. Helaas kunnen we niet met zekerheid zeggen wanneer dit gaat gebeuren, want er is geen wettelijke termijn aan gekoppeld. Maar dat het gaat gebeuren, staat vast!

Hetzelfde geldt voor de windmolens die we momenteel op zee installeren. Ook deze zullen op termijn ontmanteld moeten worden. Sterker nog, de eerste windparken die in Nederland op zee zijn geplaatst komen daarvoor al bijna in aanmerking. Gelukkig wordt door de windparkontwikkelaars en turbinefabrikanten steeds vaker al in de ontwerpfase nagedacht over het einde van de levensduur en hoe daarmee om te gaan. De nieuwe standaard gaat steeds meer richting circulair ontwerpen.
Met het oog op de grote hoeveelheid werk die deze decommissioning-markt met zich meebrengt, organiseert AYOP in samenwerking met Decom North Sea op 29 juni het eerste Decom Live Amsterdam Event op Europa’s nieuwste decommissioning-werf ‘Decom Amsterdam’. Het event biedt professionals uit de offshore gas & olie en offshore wind een unieke gelegenheid om elkaar te ontmoeten en van ontwikkelingen in de decommissioning-sector op de hoogte te worden gebracht. Een mix van bedrijven uit de hele waardeketen, van inventarisatie gevaarlijke stoffen tot het recyclen van de assets uit de offshore gas & olie en offshore wind, is vertegenwoordigd.

Elk uur is er een inhoudelijke presentatie. Zo zal onder anderen David Molenaar van Siemens Gamesa ingaan op standaardisatie en het circulair ontwerpen van windturbines. En Rolf de Vries van Bluestream Offshore BV vertelt over de Joint Well Campaign die ze als onderaannemer van Oceaneering uitvoeren. Daarnaast zijn dertig tot vijftig bedrijven met een stand aanwezig, is Deep aanwezig met een Uncrewed Surface Vessel, TNO met gerecyclde windbladen en de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam met twee blusvoertuigen. Genoeg te zien dus!

Onze regio is bekend om haar offshore windactiviteiten, maar daarnaast kunnen we nu dus ook verantwoord en duurzaam ontmantelen. En dat moet de hele wereld weten!