Van links naar rechts: Machiel ’t Hoen, eigenaar MSA-Service, wethouder Economie Jan Nederveen van Hardinxveld-Giessendam en Ralf Stam van MSA-Service. (foto MKB-katalysatorfonds)

MSA-Service uit Hardinxveld-Giessendam heeft een bijdrage ontvangen uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het elektrotechnisch automatiseringsbedrijf gebruikt deze cofinanciering voor de ontwikkeling van een prototype datalogger voor de maritieme industrie.

Deze datalogger, genaamd Multiped, is zowel geschikt voor kleine werktuigen als grote installaties. De adviescommissie ziet potentieel in de innovatie vanwege de combinatie van diverse signalen en systemen in de datalogger, met name bij storingsanalyse.
Veel scheeps- en procesautomatiseringssystemen en -machines beschikken over een schat aan meetgegevens, omdat ze zijn uitgerust met sensoren. Toch wordt in de praktijk veelal geen optimaal gebruik gemaakt van deze data volgens Machiel ’t Hoen, eigenaar van MSA-Service. ,,Een van de redenen is dat de data uit verschillende, niet gekoppelde, databronnen komen. Denk aan motoren, pompen en meetinstrumenten, navigatieapparatuur. Daarnaast zijn veel datalog oplossingen cloudbased, terwijl de beschikbare internetbandbreedte in de maritieme industrie beperkt is. Met de universele datalogger bieden wij de gebruiker op locatie een verzamelplaats van alle aanwezige proces en machinedata.’’
,,Belangrijk bij de ontwikkeling van het prototype is dat deze, naast nauwkeurigheid en stabiliteit, voldoet aan hoge systeemeisen qua temperatuur, trilling, veiligheid en geschikt is voor zowel kleine werktuigen met weinig signalen tot grote installaties, zoals schepen, met vele duizenden signalen.’’