COLUMN

René Overveld

René heeft ruime ervaring op diverse soorten tankschepen met een breed vaargebied. Hij was fleetmanager en later safety manager bij een grote tankvaartbevrachter met een eigen vloot. Daarnaast vertegenwoordigt hij het internationaal varend bedrijfsleven als voorzitter van de commissie Environment and Safety van het Inland Waterway Transportplatform (IWT) en is hij onder andere voorzitter van het Platform Zero Incidents.

Komkommertijd?

Op het moment dat u dit leest zijn de zomervakanties voorbij en is het ‘normale’ leven weer opgepakt. Maar omdat deze column vanwege druk- en zetregels een aantal weken eerder ingeleverd moet worden schrijf ik dit in de zogenaamde komkommertijd. 

Onzetaal.nl: komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is. 

Op het moment van schrijven heerst er extreem laag water dat transporten over de binnenwateren ernstig belemmert. Ook de slechte staat van sommige kunstwerken, door uitgestelde modificaties en reparaties, belemmert de scheepvaart ernstig.

Toen ik begon te varen in 1970 was op de Rijn sluis Neuhof bij Straatsburg net gereed. Daarna kwamen achtereenvolgens Gambsheim en Iffezheim. Ik nam destijds aan dat men door zou gaan met het normaliseren van de rivier door het bouwen van sluizen, in ieder geval tot Bingen aan toe. In 2008 heb ik nog een groot watersymposium bezocht in Koblenz waarin iedereen zijn zorgen uitsprak over de toekomstige lage waterstanden op de Rijn. Er is niets of weinig mee gebeurd. 

Ondanks de andere grote problemen die we op dit moment in het land hebben zijn onze regeringsleiders gewoon met vakantie gegaan. Ze wandelen in de bergen, zitten op een camping of met hun kont op het strand of doen andere dingen. Waarom zou je de problemen ook aanpakken waar we hier op dit moment in Nederland voor staan?

Hoezo hoge inflatie, hoezo woningnood, problemen in de bouw door pfas, verplicht van het gas af, problemen in de zorg, debacle met Natura 2000 gebieden, problemen met de boeren door de stikstofcrisis, vissers die aan hun lot worden overgelaten, huisartsen die overbelast raken, immigratie die uit de hand loopt? Zo kan ik nog een aantal zaken meer oproepen die concreet aangepakt moeten worden. Maar onze leiders schijnt het niet te deren en hopen dat de problemen zich vanzelf oplossen.

Geachte ministers en staatssecretarissen, de komkommertijd is nu toch echt over: ga als de wiedeweerga aan het werk en pak de problemen aan! Er is meer dan genoeg te doen. En pak dan gelijk ook het verbod op varend ontgassen eindelijk eens voortvarend op.

Komkommertijd… ammehoela!