COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

In een emmertje plassen

Iedereen die vaart maakt het weleens mee: iemand van wal die vraagt of er wel een toilet is aan boord. Vaak beseffen mensen niet dat het aan boord er mooier uit kan zien dan bij mensen thuis.
Dus er is wel een toilet, een douche en zelfs een keuken.
Twee jaar terug deelde ik een foto van het interieur van een binnenvaartschip. De reacties waren ‘shocking’! Van ‘wow, ik wist niet dat er zoveel ruimte was aan boord’ tot aan ‘als ik dit geweten had was ik ook gaan varen’.
Ik was vergeten dat mensen ook waarde hechten aan huizen of in ieder geval aan een plekje waar ze zich even kunnen ontspannen. Ik deelde alleen foto’s en filmpjes van de reizen en van het werk wat wij doen aan boord. Maar dat is niet genoeg! Dus een oproep aan jullie allemaal: deel foto’s van de woning. Want dat trekt mensen net zo goed als foto’s van schepen.
Dat gezegd te hebben wil ik er wel bij aantekenen dat ik eigenlijk hetzelfde dacht toen ik ging varen: zouden er wel normale voorzieningen zijn op een schip? Mijn eerste dag aan boord dertien jaar geleden keek ik mijn ogen uit. Niet één keuken maar twee, niet één badkamer maar twee! Dat was een fijne bijkomstigheid en ik denk dat wij als varende mensen het vaak vergeten, dat wij het best goed hebben. En dat de mensen aan wal, die overwegen om te varen dit als extra steuntje in de goede richting kunnen ervaren!