COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

Het wordt makkelijker

Menigeen die mij volgt op de sociale media zal het niet ontgaan zijn; ik ben gek op gadgets. M’n zwaar overbelaste telefoon moet natuurlijk de modernste hoesjes hebben en uiteraard is ook mijn gimbal onmisbaar. Dit laatste is een tool die tijdens het filmen zorgt dat m’n telefoon altijd horizontaal blijft staan, ongeacht welke kant ik op beweeg.

Ook in de binnenvaart ontbreekt het niet aan gadgets, waarvan sommige al doorontwikkeld zijn tot heuse hulpmiddelen tijdens het varen of manoeuvreren. Ik heb al verschillende typen ‘bruggenwaarschuwers’ gezien. Waar de ene ontwikkelaar door middel van GPS-coördinaten zijn systeem laat werken, doet de ander dit met behulp van een scanner. Het doel is hetzelfde: in een onverhoopt onoplettend moment van een schipper, deze waarschuwen voor een potentieel gevaar.

Het is prachtig om te zien hoe al deze systemen het leven van een schipper makkelijker en veiliger kunnen maken. Hoogtemeters, diepgangmeters, camera’s rondom, de koppeling van de AIS-transponder op de elektronische kaart, het (deels) autonoom varen. Ik vind dit allemaal prachtig om te zien en om er mee te werken. Persoonlijk zie ik deze ontwikkelingen ook niet als concurrentie voor varend personeel, maar als welkome toevoeging op het geheel. Wat is er allemaal nog meer mogelijk? Daar ben ik heel benieuwd naar. Wat dat betreft zou ik graag eens 10 jaar in de toekomst willen kijken!