COLUMN

Debby Tinnemans

Mede-eigenaar Tinnemans
Floating Solutions Maasbracht

Grensoverschrijdend

Als het aan ons ligt, liever vandaag dan morgen, weer onbezorgd de grens over mogen steken, even helemaal weg. Nu kan het wel, zakelijk, dus hebben we daar onlangs gretig gebruik van gemaakt. De diensten van Tinnemans Floating Solutions reiken tot ver in de ons omringende landen en we zijn blij dat de vraag naar onze producten goed blijft doorlopen. Even drie dagen er tussenuit, drie grote ankers wegbrengen naar Parijs en dan voor een onderhoudsbeurt aan een schip naar Saint-Jean-de-Losne.
Waar ik voorheen nog wel eens de boot afhield, zeker met het aantal kilometers voor de boeg, sta ik nu als eerste met de koffer klaar en neem het aantal uren over het asfalt voor lief. Waar we vroeger, voor de euro, nog aan het organiseren waren om de juiste valuta op zak te hebben, is het nu noodzaak het internet af te struinen naar de juiste verklaringen en vooruit te testen. Bepakt en bezakt met vijf verschillende verklaringen ‘op eer’ voor wat dat dan mag inhouden, sneltests en veel goede zin, eindelijk op weg.

Verbazingwekkend is het wel; in tegenstelling tot alle verhalen, nergens geen controles en in ieder land andere regels. In Frankrijk om zeven uur ’s avonds al binnen, de supermarkten eerder dicht, verder geen enkele winkel open. De jeugd hangt al vroeg in de namiddag aan de waterkant bij elkaar met de nodige versnaperingen. In de haven van Saint-Jean-de-Losne niemand te zien, geen mens op de aanmeersteigers, geen schip dat voorbij vaart en na de avondklok niemand meer op straat.
Toch leert het ons omdenken, creatief in oplossingen te zijn en er uiteindelijk het beste van te maken. Eenmaal weer thuis, is de rust zo weer uit het systeem, nieuwe schepen in de haven, een hoop aanvragen te beantwoorden en thuis de wasmachine op volle toeren.