Paul Signac, Le port de Rotterdam (De haven van Rotterdam), 1907, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. (foto Studio Tromp)

Maritieme Meesterwerken is de laatste grote tentoonstelling uit de reeks Boijmans bij de Buren-exposities. In het Maritiem Museum Rotterdam wordt aan de hand van zeventig kunstwerken het verhaal verteld van de scheepvaart, de havens en de mensen die erin leven.

De werken komen uit de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en die van het Maritiem Museum Rotterdam: onder andere schilderijen, tekeningen, glaswerk en scheepsmodellen van de zestiende eeuw tot nu. Oude werken van Jeroen Bosch, Ludolf Bakhuizen, Hendrik Avercamp, Jozef Israëls, Claude Monet en Paul Signac ontmoeten moderne werken van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit een collectie prenten en een groot aantal penschilderijen van Willem van de Velde de Oude.
,,De combinatie van de twee collecties maakt deze tentoonstelling uniek’’, zegt directeur Bert Boer van het Maritiem Museum Rotterdam. ,,Zes eeuwen maritieme kunst komen samen op exact de plek waar de Rotterdamse haven in de zeventiende eeuw begon, de Leuvehaven.’’
Een werk dat dit bijzonder mooi illustreert, is De haven van Rotterdam van Paul Signac uit de collectie van Boijmans. Dat schilderij maakte hij ruim een eeuw geleden op steenworp afstand van de Leuvehaven en het Maritiem Museum, waar het vanaf februari te zien is.
Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen voegt daaraan toe: ,,De combinatie Maritiem en Boijmans is bijzonder, want beide musea verzamelen vanuit een ander standpunt. Boijmans koopt zeestukken altijd gebaseerd op de artistieke kwaliteit, het Maritiem verzamelt op basis van thema’s en vanuit historisch oogpunt. De combinatie van beide levert een verbluffend mooie, unieke expositie op.’’
De tentoonstelling is het sluitstuk van het Boijmans bij de Buren project, waarbij met ondersteuning van de Stichting Droom en Daad de collectie van Boijmans zichtbaar wordt gehouden tijdens de renovatie en vernieuwing van het museumgebouw.
Maritieme Meesterwerken is vanaf 12 februari te bezoeken in het Maritiem Museum aan de Leuvehaven 1.