Stel je eens voor: je bent op weg naar de volgende locatie, maar het deviatietabel verloopt bijna. Het is weer tijd om het kompas te laten stellen. Nadat een lokale kompasstelling is opgepikt, ga je weer de zee op om de stelling uit te voeren. Deze hele procedure kost kostbare tijd en brandstof. Wat als dit allemaal anders zou kunnen? Makkelijker? Sneller? De nieuwe service RACA, Remote Assisted Compass Adjustment, powered by Datema Nautical Safety biedt een nieuwe en gemakkelijke manier om een kompasstelling uit te voeren: digitaal en op afstand.

Bron: Netherlands Maritime Technology

Op elk moment, op elke plek
RACA is dé nieuwe manier om kompasstellingen uit te voeren. Deze nieuwe service van Datema Nautical Safety biedt de mogelijkheid om de stelling onderweg, digitaal én op afstand uit te voeren. Voordat RACA werd gebruikt, was het nodig om een lokale experts te zoeken en vervolgens naar een locatie te gaan om de stelling uit te voeren. Met RACA kan de kompasstelling altijd en overal worden uitgevoerd.

Tijd- en brandstofbesparing
Kleine schepen kunnen in de haven eenvoudig hun kompas stellen en zo een nieuwe deviatie tabel creëren. Een groter schip moet echter de zee opvaren, omdat de haven te klein is om de kompasstelling uit te voeren. De kompassteller dient al die tijd aan boord aanwezig te zijn. De vaartijd, de kosten van de kompassteller en de brandstof die nodig is voor de reis, maken een kompasstelling tot een kostbare aangelegenheid. Door de RACA-service is het mogelijk om op afstand de kompaswaarden te meten en een nieuwe en nauwkeurige deviatie tabel voor het kompas te leveren. Je krijgt tevens een melding wanneer het tijd is om de deviatie tabel weer bij te werken. Deze service bespaart dus tijd, brandstof en een hoop zorgen.

Betrokkenheid van de bemanning
Als je RACA wilt gebruiken voor jouw schip of vloot, dan zal Datema Nautical Safety helpen om deze nieuwe en gemakkelijke service te introduceren. Met de kapitein worden de instructies gedeeld hoe de kompasstelling aan boord moet worden uitgevoerd. Bij RACA houdt de bemanning aan boord het kompas tijdens de afstelling actief in de gaten en daarna implementeren zij de deviatietabellen. RACA zorgt voor een actieve betrokkenheid van de bemanning bij de kompasstelling, wat nog steeds een essentieel onderdeel is van het scheepsonderhoud en de reizen.

Achtergrondinformatie Datema Nautical Safety
Datema Delfzijl B.V., opgericht in 1955 en gevestigd in Delfzijl, heeft zich ontwikkeld van een kleine leverancier van kaarten en nautische publicaties tot een modern multidisciplinair bedrijf. Vanuit Delfzijl en Rotterdam beleveren we scheepswerven, rederijen, kapitein/eigenaren, agenten en andere nautische en watersport gerelateerde bedrijven. We willen een bijdrage blijven leveren om het leven aan boord te vergemakkelijken en om de bemanning en het schip veilig te houden. We bewaken onze roots en combineren ons traditioneel vakmanschap met nieuwe digitale nautische oplossingen, wat ons onderscheidt van de rest en een solide basis vormt voor een nieuw en uitdagend tijdperk.