De topside van Buzzard P wordt geplaatst door de Pioneering Spirit (foto Allseas)

CNOOC Petroleum Europe en Flotation Energy willen een van de grootste olie- en gasvelden van het Verenigd Koninkrijk elektrificeren met stroom van een drijvend offshore windpark.

Door: Jan van de Nes.

CNOOC Petroleum Europe is een dochter van de Chinese olie- en gasmaatschappij CNOOC Limited en exploitant van het Buzzard-veld in de Noordzee. Samen met Flotation Energy, de Britse ontwikkelaar van offshore windprojecten, heeft het de Green Volt Offshore Windfarm opgericht, die verantwoordelijk wordt voor de ontwikkeling van het Green Volt-windpark.
Het project is een belangrijke stap in de richting van het bereiken van de doelstellingen van de UK North Sea Transition deal, die erkent dat olie en gas een cruciale rol blijven spelen in de toekomstige energiemix. Maximaal dertig turbines worden aangesloten op het Britse net via het New Deer-onderstation in Aberdeenshire. Met een vermogen tot 480 MW is het Green Volt-windpark naar verwachting in 2026 operationeel. De elektrificatie van het Buzzard-veld leidt tot vermindering van 500 duizend ton CO2 uitstoot, terwijl de overtollige stroom aan het Schotse net wordt geleverd.
Het plan is om het windpark te ontwikkelen op een opgeheven olie-site waar voorheen de olievelden Ettrick en Blackbird lagen, 75 kilometer ten oosten van de kust van Aberdeenshire. De exportkabel zal het Buzzard-olieveld vijftien kilometer verderop bevoorraden, terwijl de tweede exportkabel het National Grid bevoorraadt en aan land komt in de buurt van Peterhead. De totale vraag naar elektriciteit voor het platform zal een constante 70 MW zijn. De nieuwe topside module voor het Buzzard ‘P’ platform werd in juli 2021 geplaatst door de Pioneering Spirit.