Met de inzet van Orion, de nieuwste telg in de DEME-vloot, heeft DEME Offshore met succes de eerste XXL-monopijler geïnstalleerd voor het offshore windmolenpark Arcadis Ost 1, gelegen in de Duitse Baltische Zee ten noordoosten van het eiland Rügen. Het windmolenpark wordt ontwikkeld door Parkwind in Duitsland.

DEME’s drijvende DP3 offshore installatieschip zal de achtentwintig reusachtige monopijlers installeren, die met een lengte van 110 meter en een gewicht van meer dan 2000 ton de grootste monopijlerfunderingen zijn die ooit in Europa werden gebouwd. Orion is het eerste monohull-schip dat deze werken in drijvende omstandigheden kan uitvoeren, waardoor de installatietijd drastisch wordt teruggebracht. Het schip is uitgerust met dual fuel-motoren en werkt op het Arcadis Ost 1-project op LNG. Het is het eerste installatieschip voor funderingen in de sector dat werkt op LNG, waardoor de CO2-voetafdruk van de activiteiten aanzienlijk wordt verkleind.

5000 ton
Orion is uitgerust met een kraan van 5000 ton en een op maat gemaakte beweging-compenserende pile gripper die in staat is om enorme funderingen tot 2500 ton te installeren. Met de geïntegreerde pile gripper kan de bemanning de monopijlers, die horizontaal op het dek worden getransporteerd, rechtop zetten. In combinatie met de DP3-capaciteit van het schip zorgt de gripper ervoor dat de monopijlers verticaal en stabiel blijven, ondanks bewegingen en golven. In de gripper zijn verschillende geluiddempende systemen geïntegreerd om het onderwatergeluid tijdens het hameren te verminderen.