(werken en leren) om meer jonge mensen in de binnenvaartsector te krijgen

Met meer dan 50 nieuwe schepen die dit jaar naar de Rijn komen, heeft de Europese riviercruisesector dringend behoefte aan gekwalificeerd personeel voor nieuwe functies in de nautische divisie. Daarom zal Viking, de prijswinnende wereldwijde cruisemaatschappij met een meer dan 20-jarige traditie van varen op de Europese rivieren, samenwerken met de Zwitserse en Duitse regeringen om het Viking Nautical Apprenticeship Program te lanceren. Het programma, dat in augustus 2022 van start gaat, heeft als doel jongeren voor te bereiden op een succesvolle carrière in de binnenvaartsector.

Aan het einde van de driejarige reis in het Viking Nautical Apprenticeship Program zal elke leerling een volledige kwalificatie hebben als Nautisch Specialist en na een aanvullende opleiding van 6 maanden zullen zij geaccrediteerd worden als binnenvaartkapitein, volgens de nieuwe EU-verordening.

Aangezien kennis van de rivieren cruciaal is, zal het grootste deel van de opleiding – negen maanden per jaar – plaatsvinden aan boord van een Viking Longship®. De rest van de opleiding, drie maanden per jaar, vindt plaats aan een scheepvaartschool in Duisburg, Duitsland, waar leraren theoretische kennis zullen bijbrengen.

Varen is niet genoeg om een succesvolle kapitein te worden. Leiderschap, communicatie, risicobeoordeling, veiligheidsmanagement, milieubewustzijn en talenkennis zijn ook belangrijke vaardigheden die men moet bezitten. Daarom zal het laatste jaar van het programma zich richten op het ontwikkelen van deze vaardigheden en competenties. Het leiderschapsprogramma leert de trainees hoe ze de bemanning aan boord met succes kunnen motiveren en leiden. Duitse, en Engelse lessen zullen hen helpen hun taalvaardigheden aan te scherpen, aangezien alle lessen tijdens het Viking Nautical Apprenticeship Program in deze talen worden gegeven. En met behulp van scheepssimulator workshops kunnen ze oefenen hoe ze met de moeilijkste situaties moeten omgaan.

Tijdens de praktijkopleiding aan boord wordt elke leerling omringd door instructeurs, coaches en experts die altijd klaar staan om te helpen, te ondersteunen en hun kennis te delen. Daarnaast krijgt elke leerling een mentor toegewezen die hem extra hulp en begeleiding zal geven. Het Viking Nautical Apprenticeship Program en de vorderingen van de stagiairs worden ook nauwlettend in de gaten gehouden door de Zwitserse overheid om de hoogste kwaliteit van onderwijs voor de stagiairs te garanderen. Ze zullen ook een wereldwijde ziektekostenverzekering krijgen tijdens hun stage.

Stabiele banen zijn erg belangrijk, maar toch is het voor de meeste jongeren moeilijk om deze te vinden. Het Viking Nautical Apprenticeship Program zal succesvolle leerlingen Zwitserse arbeidscontracten aanbieden. Dit verzekert hen van een zekere baan en een concurrerend salaris na het voltooien van het programma.

Deel uitmaken van Viking betekent veel interessante mensen ontmoeten en de kans krijgen om vrienden te maken van over de hele wereld. Op een riviercruiseschip worden onze nautische teams vergezeld door nog eens 50 collega‘s uit verschillende landen in de hotelafdeling – die allemaal samenwerken om ons bekroonde product te leveren aan bijna 200 gasten per rivierreis.

Om deel te nemen aan het Viking Nautical Apprenticeship Program en deel uit te maken van ons nautisch team, moeten stagiairs ten minste 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een middelbare-schooldiploma en zowel Duits als Engels spreken.

Om te solliciteren of meer te weten te komen over het Viking Nautical Apprenticeship Program, ga naar vikingcareers.com. Kandidaten die aan de voorwaarden voldoen, zullen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, interviews vinden doorlopend plaats.