Neptune Energy, ExxonMobil’s dochteronderneming XTO Nederland Ltd, Rosewood Exploration Ltd en EBN Capital slaan de handen ineen grootschalige opslag van CO2 (CCS) in lege gasvelden in het L10-gebied in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Deze fase van het L10 CCS-project kan potentieel jaarlijks tussen vier en vijf miljoen ton CO2 van industriële partijen opslaan in lege gasvelden rond de L10-A, B en E-gebieden. Neptune Energy is operator van deze gebieden. Het project is de eerste fase in de ontwikkeling van het grotere L10-gebied als grootschalig CO2 -opslagreservoir.

De samenwerking brengt de benodigde technische en commerciële capaciteiten bij elkaar voor het project. De groep is van plan om deze L10-CCS ontwikkeling nog dit jaar naar de ‘concept select’-fase te brengen en de opslagvergunning aan te vragen bij de Nederlandse autoriteiten.

,,Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van ons L10 CCS-project’’, stelt Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy in Nederland. ,,CCS is cruciaal voor het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen in 2030 en draagt bij aan onze ambitie om in 2030 meer CO2 op te slaan dan er wordt uitgestoten door onze activiteiten.’’

,,Het hergebruik van onze bestaande infrastructuur hierbij maakt dat we samen niet alleen de klimaatdoelen kunnen behalen, maar ook dat dit gedeelte van de energietransitie schoner, goedkoper en sneller wordt.’’