De Liza Unity. (foto SBM)

Meertouwen-specialist Lankhorst Offshore heeft een contract gekregen van SBM Offshore voor de levering van de meertrossen voor het drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO) Liza Unity, voor ExxonMobil’s Liza-olieveld voor de kust van Guyana.

Jan van de Nes

De Liza Unity FPSO wordt op diverse plekken afgemeerd bij een waterdiepte van 1600 meter met twintig stuks Cabral 512 type diepwater-meerlijnen die een minimale breeksterkte hebben van 12.300 kN. Elke meerlijn is 2.320 meter lang. Bij gebruik zal de meerlijn een kettingbogensegment, een polyester touw middensegment en een kettingbodemsegment, verbonden met een zuigpaalanker, bevatten.
De Cabral 512-touwconstructie is voorzien van een speciaal ontworpen filter, dat het binnendringen van zand voorkomt. De meerlijnen zijn op de zeebodem gelegd voordat de Liza Unity FPSO op het station aankomt.
Lankhorst had eerder al afmeerlijnen geleverd voor het Liza Destiny FPSO-afmeersysteem op het Liza-veld. De Liza Unity-meerlijnen zullen de zestien transportspoelen, die zijn teruggekeerd van de Liza Destiny-ligplaats, opnieuw gebruiken.
De FPSO is ontworpen om 220 duizend vaten olie per dag te produceren, heeft een bijbehorende gasbehandelingscapaciteit van 400 miljoen kubieke voet per dag en een waterinjectiecapaciteit van 250 duizend vaten per dag. Het kan ongeveer twee miljoen vaten ruwe olie opslaan.