De Maersk Valiant boorde met succes olie aan in het Krabdagu-veld bij Suriname (Foto: Maersk Drilling)

Het Franse TotalEnergies en haar Amerikaanse partner APA Corporation (voorheen Apache Corporation) hebben een belangrijke nieuwe olie- en bijbehorende gasvondst gedaan bij de Krabdagu-1-put, in het centrale gebied van Blok 58 voor de kust van Suriname.

Jan van de Nes

Dit volgt op eerdere ontdekkingen in Suriname bij Maka, Sapakara, Kwaskwasi en Keskesi, alsmede in de met succes geteste Sapakara Zuid-1 taxatieput. De Keskesi Zuid-1 beoordelingsput daarentegen stuitte op niet-commerciële hoeveelheden koolwaterstoffen en de put werd afgestopt en verlaten. Krabdagu-1, achttien kilometer ten zuidoosten van Sapakara Zuid, werd geboord op een waterdiepte van 780 meter en stuitte op een oliekolom van ongeveer 90 meter netto van goede kwaliteit.

APA voorziet in een potentiële zwarte olie-ontwikkelingshub in Suriname. Die kan de productie van Krabdagu, Sapakara en Keskesi gaan huisvesten. Het boren wordt voortgezet met het boorschip Maersk Valiant.

Er worden testen uitgevoerd op Krabdagu-1 om de productiviteit te beoordelen en ten minste drie verdere exploratie- en beoordelingsputten zijn gepland om in 2022 op het blok te worden geboord.