Damen Naval heeft het Nederlandse bedrijf Alewijnse gecontracteerd voor de complete systeemintegratie aan boord van de Anti-Submarine Warfare-fregatten (ASWF). De twee bedrijven hebben een contract ondertekend voor het ontwerp, de engineering, installatie en integratie van alle elektrische systemen, inclusief installaties voor energiedistributie en verlichting van de vier nieuwe fregatten die gebouwd worden voor Nederland en België.

Bron: Netherlands Maritime Technology.

“De samenwerking met Alewijnse gaat al heel wat jaren en heel wat projecten terug”, vertelt Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene. “We zijn verheugd dat we op het ASWF-project weer kunnen samenwerken en dat we wederom een Nederlandse leverancier hebben gevonden. Hiermee verzekeren we dat de kennis en ervaring worden gedeeld met zo veel mogelijk partijen in de Nederlandse marinescheepsbouw. Dat versterkt onze positie in de wereldtop van de complexe marinebouw.”

Damen Naval en Alewijnse hebben eerder samengewerkt aan onder andere Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, Landing Platform Dock Zr.Ms. Rotterdam, de Ocean Going Patrouilleschepen (OPV) van de Holland-klasse en het Combat Support Ship Den Helder dat nog in aanbouw is.

De nieuwe ASW-fregatten zijn de vervangers van de huidige Multi-purpose fregatten van de Karel Doorman-klasse. De nieuwe fregatten zullen ook voor verschillende doeleinden inzetbaar zijn, al zal de nadruk liggen op onderzeebootbestrijding. De schepen krijgen hybride dieselelektrische voortstuwing en worden ontworpen om zo stil mogelijk te varen. Ook komt er een uitgebreid pakket aan sensoren aan boord om onderzeeboten op te kunnen sporen.

“Wij zijn heel trots dat we met en voor Damen Naval een dergelijke opdracht voor COMMIT mogen uitvoeren. Dit toonaangevende en complexe project demonstreert eens te meer waartoe de kracht van samenwerking binnen de maritieme sector in staat is”, vertelt Alewijnse CEO Gert Bravenboer.

“We kijken ernaar uit om met het project te starten” voegt Alewijnse segmentmanager Florin Nicutaru toe. “Het is altijd goed om met Damen Naval samen te werken. ASWF is een complex project, met hoge eisen en in een gecompliceerde omgeving. Door onze uitgebreide ervaring met projecten in defensie en veiligheid zijn wij goed voorbereid. Elk deel van onze organisatie zal een bijdrage leveren aan dit project en de verschillende deelnemers en hun individuele elektrische systemen verbinden tot een allesomvattend eindproduct dat meer dan voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruiker op het gebied van functionaliteit, bruikbaarheid en prestaties.”

Het ASWF-project wordt in nauwe samenwerking met Defensie uitgevoerd, waarbij een deel van de werkzaamheden door Defensie zelf zal worden uitgevoerd. De casco’s worden in Roemenië gebouwd en komen daarna naar Vlissingen om ze verder af te bouwen. De verwachting is dat Damen Naval het eerste schip in 2028 zal opleveren.