COLUMN

Debby Tinnemans

Mede-eigenaar Tinnemans
Floating Solutions Maasbracht

Cleanup

Nu alles zo’n beetje weer op slot gaat, wordt het bewonderen van de natuur een welkome uitstap. Met z’n allen naar buiten, een frisse neus halen en op afstand van elkaar door bos en langs de waterkant struinen. Niks mis mee, zolang iedereen het netjes houdt.
Op 19 september was het World Cleanup Day en ik heb deze kans met beide handen aangegrepen om ons eigen steentje bij te dragen aan het behoud van onze mooie Maasoevers. Getooid in een felgeel hesje, handschoenen aan, vuilniszakken en prikkers mee (die we beschikbaar kregen gesteld van de gemeente), gingen we met acht man en drie Tinn-Silver boten de oevers langs.
Wat je daar aantreft is droevig… Net de haven uit, tussen de stenen was het al mogelijk om op een vierkante meter een vuilniszak te vullen. Dopjes, lege flessen, stukken plastic, hout, kratten, blikjes, plastic bloempotten, wrijfhouten, emmers; je kunt het zo gek niet bedenken of het lag er, verscholen tussen de stenen. Verderop voeren we een grindgat in en vonden gewoon complete uitrustingen voor de barbecue, stoelen, plastic vleesbakjes, wederom veel flessen en nog veel meer.
In een hoek waar het afval duidelijk samenkomt bij hoog water was het eenvoudig alles bij elkaar rapen en werden de grote vuilniszakken snel gevuld. Op het kleine spul na, dopjes, enorm veel wattenstaafjes en plastic dat al langer ligt en aan het verbrokkelen is, daar is niks anders tegen aan te vangen dan een grote schep te pakken en het stuk ‘af te graven’.
Het trieste is: je zit midden in de natuur, runderen grazen daar, vogels en vissen wonen daar. Je kunt je zo goed voorstellen dat die kleine deeltjes plastic in menig maag verdwijnen… Het is geen ver-van-mijn-bed-show; het gebeurt hier, op een steenworp afstand van waar we zelf wonen. Niet het standaard afval (blikjes Red Bull, resten van McDonald’s en sigarettenpeuken), nee, het afval dat wij vonden heeft in vele huishoudens een plaatsje gehad.
De conclusie die ik hieruit heb getrokken, is dat er nog veel meer gedaan moet worden. Dat kan als we allemaal dat stukje bewustzijn creëren dat we het met zijn allen moeten doen. Wil je je steentje bijdragen: ruim dan als eerste je eigen rommel op. Ben je bereid een stapje verder te gaan: trek de stoute schoenen aan en neem ook eens wat afval mee dat je tegenkomt. Ga je nog een stap verder: volgend jaar is er weer een World Cleanup Day en wij zijn er weer bij. U ook?