COLUMN

Liana Engibarjan

Liana Engibarjan is schipper en stuurman, houder van de CBOB Binnenvaart-ondernemers-
wisseltrofee 2018, binnenvaartvlogger en -blogger, én columnist van Maritiem Courant!

Terug aan boord

Drie maanden zwangerschapsverlof, dat hakte er bij mij wel in. Ik was alleen maar bezig met mama zijn, heerlijk. En toch miste ik het werken net zo goed. Na vijf weken gingen wij weer aan boord. Best pittig als je net moeder bent geworden, maar ik was eigenlijk ook heel blij om even weg te kunnen.
Het leven aan boord kan echt heel mooi zijn! Niet omdat ik het geluk heb om met mijn gezin aan boord te zitten, maar omdat wij nog altijd op meer plekken kunnen en mogen komen, dingen kunnen zien en altijd ergens anders zijn.

Soms kijk ik weleens naar buiten, zeker nu met de lockdown, en zie dat wij op plekken mogen en kunnen komen en eigenlijk op persoonlijk vlak niet veel last hebben van de maatregelen. Zo realiseer ik mij maar al te goed hoe heftig en vervelend het kan zijn voor mensen die deze ‘luxe’ niet hebben.

Economisch gezien raakt de aanhoudende pandemie de binnenvaart natuurlijk ook, er liggen steeds meer schepen stil. Steeds meer contracten met bevrachters worden beëindigd, maar het werk is niet verdwenen. Het is rustiger maar zeker blijvend. De binnenvaart is ontzettend van belang en zelfs in tijden als dezen zie je dat nog veel beter. Mensen behouden hun baan, het werk gaat nog altijd door en ik denk nog het belangrijkste. Je voelt je nooit opgesloten.