De Europese Commissie heeft besloten de erkenning van diploma’s voor zeevarenden die zijn afgegeven door de Filipijnen, een van ’s werelds grootste maritieme arbeidsleverende landen, voort te zetten.

Ellen Lengkeek

In december 2021 had de Commissie, na een gedetailleerde beoordeling van het bestaande opleidings- en diplomeringssysteem, de Filipijnen meegedeeld dat de erkenning van hun diploma’s voor zeevarenden zou worden ingetrokken tenzij er serieuze maatregelen werden genomen, waaronder de naleving van het Internationaal Verdrag inzake opleidingsnormen, Certificatie en wachtdienst voor zeevarenden (STCW). Sindsdien hebben de Filipijnen serieuze inspanningen geleverd om aan de vereisten te voldoen, met name op belangrijke gebieden zoals monitoring, supervisie en evaluatie van opleiding en beoordeling.

Adina Vălean , commissaris voor Vervoer : “We waarderen de constructieve samenwerking met de Filippijnse autoriteiten en verwelkomen hun inspanningen om het systeem voor de opleiding en certificering van zeevarenden te verbeteren. De Filippijnen vormen een aanzienlijk en gewaardeerd deel van de maritieme beroepsbevolking van de Europese en mondiale scheepvaartindustrie – inderdaad , met ongeveer 50 000 Filippijnse kapiteins en officieren die momenteel werken op schepen die onder EU-vlag varen. De Filippijnen kunnen rekenen op onze technische ondersteuning om de uitvoering van en het toezicht op de minimale onderwijs-, opleidings- en certificeringsvereisten, evenals de levens- en werkomstandigheden verder te verbeteren.”

De Commissie is voornemens de komende maanden de Filipijnen technische bijstand te verlenen om hun onderwijs-, opleidings- en diplomeringssysteem voor zeevarenden verder te verbeteren, zoals ook is besproken tussen president Ursula von der Leyen en president van de Filipijnen, Ferdinand Marcos, in de marge van de top EU-ASEAN afgelopen december.