Het organiseren van een veiligheidsmiddag voor alle medewerkers van FCG stond al een tijdje hoog op het wensenlijstje van KAM-coördinator Rinie van Rodijnen. Op de eerste vrijdagmiddag van juli kwam het er eindelijk van. In en om de FCG-vestiging in Boven-Leeuwen werd het op alle fronten een hete middag.

• Ton de Kort

Het is een drukte van belang op de parkeerterrein bij FCG aan de Waterstraat in het Gelderse Boven-Leeuwen. FCG is de overkoepelende bedrijfsnaam waaronder drie grote bedrijven in de isolatiebranche elkaar hebben gevonden. Gezamenlijk staan de in Tholen, Helmond en Boven-Leeuwen gevestigde bedrijven voor zowel thermische, koude, akoestische als brandwerende isolatie. Deze wordt toegepast voor de scheepsbouw, maar ook voor industrie en utiliteit.
De veiligheidsmiddag bestaat uit een achttal stations. De centrale gedachte achter de middag is om een stap te zetten naar een goede veiligheidscultuur op alle FCG-locaties. Een speciaal in het leven geroepen logo spreekt wat dat betreft voor zich. ‘Veilig werken omdat het moet, omdat het kan’, stond in het rood, wit en blauw te lezen.

Bewustwording
Met de opkomst van zo’n tachtig betrokken collega’s, kan Rinie van Rodijnen absoluut tevreden zijn. ,,De middag is tevens bedoeld om de vakantie in te luiden, maar de nadruk ligt echt op veiligheid’’, vertelt hij. ,,We willen een stukje bewustwording vergroten. Het doel van de middag is vooral preventief. Iedereen neemt hier voor zichzelf aan deel, niét voor mij. Wat wij willen is dat ze elkaar ook op hun veiligheidsgedrag gaan aanspreken.’’
De directie van FCG bemant één van de stations.
Daar gaat het niet zozeer over veiligheid, maar wordt het team bijgepraat over de plannen voor de toekomst, na de fusie van de drie bedrijven.

Een paar van de andere stations zijn vooral theoretisch van aard, een aantal anderen meer praktisch. Zo spreekt Ingrid van de afdeling HR over het nut en belang van PAGO: het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek. Ook wordt de ArboTechniek veiligheidsapp toegelicht door een deskundige dame en staan KAM-coördinator Rinie en extern collega Harold in een toolbox stil bij veiligheidsgedrag en verantwoordelijkheid. ,,Stop je werk, wanneer dat niet veilig is’’, geven zij hun toehoorders mee. Op het buitenterrein werd een veilig kledingpakket getoond, met onder meer helmen, maar ook met keus uit meerdere soorten werkschoenen. ,,Spreek dus vooral je collega aan, wanneer je ziet dat die geen goede, veilige schoenen draagt’’, geeft Van Rodijnen nog als advies mee.

Blusmiddelen
De meeste aandacht trekken de stations waar aandacht wordt gevraagd voor kleine blusmiddelen en het gebruik van valbeveiliging. Hiervoor zijn medewerkers van WST Brandbeveiliging en Delta Plus aanwezig. Regelmatig wordt een medewerker door een medewerker van Delta Plus omhoog getakeld in een harnas, om het nut van een goede valbeveiliging aan den lijve te ondervinden. Maatwerk blijkt daarbij erg belangrijk. Het zélf blussen van kleine brandjes, die op en om de werkplek zouden kunnen ontstaan, trekt eveneens veel bekijks. Het leegspuiten van verschillende kleine blusmiddelen is in de praktijk echter lang niet altijd even gemakkelijk. De opgedane kennis maakt de afsluitende barbecue hoe dan ook een stuk veiliger!