‘A good man has to know his limitations.’ Ruud Cogels (61) citeert Clint Eastwood met een glimlach, maar switcht even gemakkelijk naar plat Rotterdams. ‘Je moet zegge wat je doene en doene wat je zegge.’ Hier spreekt een man van de wereld, dat is duidelijk. Cogels werd recent uitgezwaaid bij de Mariflex Group, een bedrijf waar hij zijn stempel méér dan op drukte. Daar kijkt hij met een gevoel van trots op terug. En vrees niet, want Cogels gaat niet achter de geraniums zitten!

Ton de Kort

Eigenlijk had Ruud Cogels zich ooit voorgenomen om rond zijn 55ste te stoppen met werken. Hij kan tot op zekere hoogte vrede hebben met het feit dat dat uiteindelijk zes jaar langer duurde. ,,Je moet op gegeven moment toch aan je pensioen gaan denken’’, klinkt het. Zijn actieve betrokkenheid bij Mariflex is hoe dan ook ten einde gekomen. ,,Ik heb de aandelen verkocht’’, stelt hij droog vast. Maar de liefde voor ‘zijn’ bedrijf zit diep. Cogels startte in 2000 Mariclean, nadat hij sinds 1986 werkzaam was geweest voor moederbedrijf Mariflex. Dat nam hij in 2014 over, om er vervolgens één bedrijf van te maken.

‘Wereldspeler’
Hij omschrijft zichzelf als ‘ondernemer tegen wil en dank’.
,,Ik ben een tijdje concurrent van Mariflex geweest, maar heb me uiteindelijk in kunnen kopen en het bedrijf over kunnen nemen’’, stelt hij niet zonder trots. Met diezelfde trots kijkt hij terug op zijn tijd bij Mariflex. ,,Daar hebben we toch iets neergezet, er een wereldspeler van gemaakt.’’ Zijn werk bracht hem ook over de hele wereld. ,,Ik ben overal geweest, met wisselend succes’’, blikt hij kort en kernachtig terug. Nu wordt het tijd om zachtjes af te gaan bouwen. Cogels voorziet dat hij de komende tijd echt nog wel dingen met Mariflex samen gaat doen. Als voorzitter van de European Vapour Recovery Association (EVRA) heeft hij zich een duidelijk doel gesteld:
,,Ik heb me voorgenomen om het ontgassingsprobleem de wereld uit te helpen, liefst dit jaar al.’’

Samenwerking
De EVRA zou daarbij een soort BOVAG-achtige rol moeten spelen, wat hem betreft. ,,Wij zijn een branchevereniging, met inmiddels twaalf leden. We gaan samen een stevige uitdaging aan, waar veel politiek bij komt kijken.’’ De vereniging is bijvoorbeeld bezig een internationale subsidie te verwerven, waardoor stappen gemaakt kunnen worden. Vanuit zijn warme band met zijn voormalige bedrijf voorziet Cogels een samenwerking bij het realiseren van een ontgassingsstation. Terugkijkend op zijn periode bij Mariflex kan hij alleen maar concluderen: ,,Ik ga op een mooie manier weg. Mijn afscheid was geweldig! Ik heb daar zelfs nog meegezongen, met de zangeres die optrad. Al mijn klanten waren erbij.’’ Hij steekt niet onder stoelen dat hij Mariflex een warm hart toe blijft dragen: ,,Het blijft toch je kindje.’’