Booreiland West Phoenix van Seadrill. (foto: Seadrill)

Anders dan in andere Europese landen, waar de energietransitie steeds meer vorm krijgt, houden de Noren vast aan het gebruik van fossiele brandstoffen. De Noordzee beschikt ter hoogte van de Noorse kust over enorme voorraden.

Jan van de Nes

Zo kreeg oliebedrijf Vår Energi toestemming om het booreiland West Phoenix te charteren van het in Nederland gevestigde Seadrill voor activiteiten op het Balder-veld in de Noordzee, voor de kust van Noorwegen. Vår Energi gaat de semi-afzinkbare booreenheid gebruiken voor de reactivering van het veld Balder Future.
Het bedrijf diende in november een ontwikkelingsplan in voor het project dat de productielevensduur van de Balder- en Ringhorne-velden verlengt tot 2045. De West Phoenix boorinstallatie is geselecteerd om nieuwe productie- en injectieputten te boren. Vår Energi’s vicepresident Rune Oldervoll: ,,Balder Future is een van onze belangrijkste groeiprojecten en wordt de komende jaren een van de grootste ontwikkelingsprojecten op het Noorse continentale plat.’’
Balder Future is een onderdeel van het Balder X-project dat ongeveer 200 miljoen vaten extra reserves moet halen uit het Balder-Ringhorne-gebied. Vår Energi heeft reserves en middelen van meer dan 1900 miljoen vaten olie-equivalent en zal naar verwachting tegen 2023 een dagelijkse productie van 350 duizend vaten olie-equivalent bereiken.

Meer putten
Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor heeft drie nieuwe putten gepland die worden geboord door de Deepsea Atlantic van Odfjell Drilling. Bovendien zijn twee extra putten in afwachting van definitieve goedkeuring door Equinor. De werkzaamheden beginnen in het tweede kwartaal van 2020. De Deepsea Atlantic is een semi-afzinkbare rig die kan werken op waterdiepten tot 3000 meter.
Het is de tweede contractverlenging voor Odfjell Drilling in deze periode. Eerder bracht Aker BP de eerste optie sinds een jaar uit voor de Deepsea Nordkapp semi-afzinkbare boorinstallatie. Daarnaast kreeg Odfjell in november een contract voor platformboringen en onderhoud aan installaties van ConocoPhillips Noorwegen in de Greater Ekofisk Area.