Het offshore installatieschip Aeolus.

Van Oord is geselecteerd om 62 mantelfunderingen (stalen roosterconstructie) en de funderingspalen te vervoeren en installeren voor het offshore windpark in de baai van Saint-Brieuc, het eerste offshore windproject in Frankrijk.

Jan van de Nes

De maritieme aannemer Van Oord start in 2021 met de installatie van de pinpalen met haar offshore installatieschip Aeolus. Dit wordt in 2022 bijgestaan door een tweede schip om op de funderingen de jack-ups te installeren. Deze worden in het Spaanse Fene en in het Franse Brest vervaardigd.
De Aeolus, speciaal gebouwd om offshore windparken te bouwen, is in 2014 in gebruik genomen. De hoofdkraan heeft een hijsvermogen van ruim 1600 ton. Dit maakt het schip geschikt voor transport en installatie van funderingen en windturbines.
Dankzij het geavanceerde vijzelsysteem met zijn vier gigantische poten van elk 85 meter en een gewicht van 1280 ton kan de Aeolus worden opgekrikt en werken in wateren tot 45 meter diepte.
Van Oord heeft vele projecten in Frankrijk uitgevoerd. Het meest recente voorbeeld is de betrokkenheid bij verschillende baggerfasen voor de verdieping van de Seine. In het Saint-Brieuc project werkt Van Oord (opnieuw) samen met het Spaanse Iberdrola, een energiemaatschappij uit Bilbao.

Het ligt circa 16,3 kilometer voor de Franse kust. Het windpark krijgt een totale capaciteit van 496 MW en gaat jaarlijks 1820 GWh produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 835 duizend huishoudens. De installatiewerkzaamheden vergen enkele maanden en duren tot 2022. Het windpark zal in 2023 volledig in bedrijf zijn.