Het Hoorn-platform is het grootste van de vier in blok Q1 (foto: Petrogas)

Zoals bekend gaat Heerema Marine Contractors in het Britse deel van de Noordzee een aantal offshore platforms verwijderen, die het jaren geleden zelf installeerde. Daar komt nu een tweede groter ontmantelingsklus bij in de Nederlandse Noordzee voor het Arabische Petrogas Exploratie & Productie Nederland, onderdeel van Petrogas E&P in Muscat, Oman.

Jan van de Nes

Het gaat om de verwijdering van vier platforms in de zuidelijke Noordzee op het Nederlandse continentale plat. De platforms Haven, Hoorn, Helm en Helder worden verwijderd uit blok Q1 in de komende jaren. In de afgelopen veertig jaar hebben de platforms een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse olie- en gasindustrie. Het Helm-platform produceerde als eerste olie op het Nederlandse continentale plat voor de Nederlandse markt met de productie in oktober 1982. Heerema kenschetst de verwijdering als de laatste fase in een belangrijk deel van de energiegeschiedenis van Nederland.

De derde grote klus voor Heerema is de opdracht van het Amerikaanse McDermott voor het transport en de installatie van zes grote jackets voor het Pakket-1 project van Aramco’s Marjan increment programma in Saoedi-Arabië. Heerema’s contract met McDermott omvat het transport en de installatie van zes jackets, palen en bootaanlandingsplaatsen, die deel uitmaken van het Gas-Oil Separation Plant-complex.