Havenmeesters Clint Zevenbergen (links) en Carsten Tromp.

Op zoek naar een geschikte opleghaven om een schip of materialen voor langere tijd
onder te brengen? Klop eens aan bij Dutch Harbour in ’s-Gravendeel. Havenmeesters Carsten Tromp en Clint Zevenbergen hebben oplegmogelijkheden in het water én opslagruimte op het terrein.

Claudia Langendoen

Dutch Harbour is ideaal gelegen, op de kruising van de oude Maas en de Dordtse Kil. Dat alleen al maakt de haven in de Hoeksche Waard tot een zeer geschikte plek voor langdurige opslag van schepen met een lengte tot 180 meter en een diepgang tot 5,5 meter. Tel daar de no-nonsense mentaliteit van de onder de rook van Rotterdam gelegen onderneming bij op en het zal duidelijk zijn dat schepen en materialen bij Dutch Harbour in goede handen zijn.
Hard werken is het adagium in de opleghaven, waar men de mouwen graag opstroopt en de havenmeesters er alles aan doen om klanten tegemoet te komen. Zo kunnen schepen worden neergelegd mét bemanning. ,,Maar gaat de bemanning van boord? Dan is dat uiteraard ook geen probleem’’, benadrukt havenmeester Carsten Tromp. ,,Dan kunnen wij indien gewenst geregeld aan boord gaan om datgene te doen wat nodig is. Inhuur van derden om werkzaamheden te verrichten, is ook een optie. Die keuze is geheel aan de klant’’, verduidelijkt Tromp die belangstellenden uitnodigt om vooral eens langs te komen om de mogelijkheden te bespreken en met eigen ogen het terrein en de haven te bekijken.
Bezoekers zullen dan zien dat de haven dankzij de beschutte ligging weinig tot geen last heeft van getijden en golfslag en vanaf het water én de weg wordt afgesloten voor onbevoegden. Zij ervaren de voordelen van het veertien hectare grote terrein dat is voorzien van 24 uurs camerabewaking, prima voorzieningen heeft voor vuilafvoer, drinkwater en walstroom en beschikt over draadloos internet. Via pontons en loopplanken zijn de schepen goed bereikbaar en een kraan en heftruck voor laad- en loswerkzaamheden zijn eveneens aanwezig.

Opslag
Er is echter nóg een belangrijk pluspunt op het haventerrein: er is tegenwoordig ook volop ruimte voor opslag op het terrein. Enige tijd geleden is één hectare op de wal voorzien van betonplaten. Daar kunnen bijvoorbeeld containers, trailers en andere materialen voor korte en langere tijd worden geplaatst.
,,Opslag is mogelijk voor iedereen, ook als je geen ruimte in het water bij ons huurt’’, vertelt Carsten Tromp. Ideaal dus voor wie materialen wil stallen die even niet nodig zijn, maar wel bewaard moeten blijven. ,,Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van een kraan die ooit weer toegepast gaan worden.’’
Ook deze opslag is voorzien van een gsm bediende elektrische toegangspoort, waarmee eigenaren van materialen zelf toegang tot het terrein krijgen, zodat ze altijd bij hun spullen kunnen.

Altijd paraat
Zijn er bijzonderheden? Dan is het team van Dutch Harbour sowieso tijdens kantooruren op het terrein aanwezig. En indien nodig zijn medewerkers ook buiten die uren snel ter plaatse. Schepen en andere vaartuigen liggen om uiteenlopende redenen bij Dutch Harbour. ,,Van binnenvaartschepen en werkschepen uit de offshore-sector tot grote pontons en hotelschepen: het ligt hier allemaal.’’
Bijvoorbeeld omdat ze verkocht of geveild worden of omdat er tijdelijk geen werk is, maar ook als er problemen zijn met de bank of omdat de politie of Domeinen in het spel is. Tromp: ,,In al die situaties zorgen wij voor stalling en leveren wij indien gewenst benodigde diensten.’’

www.dutchharbour.nl