De 165 funderingspalen en 165 verbindingsstukken worden in de Eemshaven aan boord hesen en naar de Engelse kust vervoerd. (foto Groningen Seaports)

De werkzaamheden bij Buss Terminal Eemshaven voor het grootste windpark ter wereld, het Engelse Hornsea Two, zijn in volle gang.

Vanuit de Eemshaven wordt het zogenoemde onderwaterdeel geïnstalleerd. Dit houdt in dat zware-ladingrederij Jumbo Shipping 165 funderingspalen en 165 verbindingsstukken (gedeelte tussen de fundatie en de torenpaal) vanuit Duitsland, Denemarken en Engeland naar de Eemshaven transporteert. Deze worden vervolgens door het installatieschip Innovation van DEME Offshore aan boord gehesen en voor de Engelse kust in zee worden geplaatst.
Het Hornsea Two-windpark is eigendom van de Deense energiegroep Ørsted en zal bestaan uit 165 Siemens Gamesa-turbines van 8 MW. Met een totaal vermogen van bijna 1,4 GW gaat het park ongeveer 1,3 miljoen huishoudens voorzien van groene stroom. Het windpark zal uiteindelijk met een offshore oppervlak van 462 vierkante meter het grootste offshore windpark ter wereld zijn. Naar verwachting is het park in 2022 volledig operationeel.