Schottel levert de verstelbare en draaibare thrusters voor Niestern Sander’s wereldprimeur (foto: Koninklijke Niestern Sander)

Schottel, de Duitse producent van voortstuwingssystemen, levert de stuurbare schroeven voor het nieuwe schip met geringe diepgang dat scheepswerf Koninklijke Niestern Sander bouwt voor de Russische bedrijven Mercury Sakhalin en Pola.

Jan van de Nes

Het nieuw ontworpen schip van 75,9 meter lang en 14 meter breed wordt een zogenoemd walk-to-work-schip. Dit wordt in de offshore gebruikt om onderhoudspersoneel naar een onbemand platform te brengen en daar te blijven totdat het werk is gedaan. De medewerkers lopen via een ‘beweging gecompenseerde’ loopbrug van en naar het onderhoudsschip en verblijven daar ook ‘s nachts. Dit schip wordt beschouwd als ‘s werelds eerste ijsbrekende walk-to-work-schip met geringe diepgang. Na oplevering in december 2021 zal Mercury Sakhalin het schip aan de oostkust van het eiland Sakhalin exploiteren voor de offshore olie- en gasindustrie. Het krijgt een ‘icebreaker 5 class-notering’.

Het Schottel voortstuwingspakket wordt aangedreven door elektromotoren. Het bestaat uit een intrekbare roerpropeller type SRP 260 R van 810 kW en een dwarsschroef aan de boeg type STT 2 (van 700 kW).
Het schip is ontworpen voor gebruik gedurende het hele jaar in de omstandigheden aan de oostkust van Sakhalin waar temperaturen voorkomen van -30 tot +35 graden Celsius. Het combineert een diepgang van 3,15 meter met een doorvaartdiepgang van 4 meter in open water en kan door ijs tot 100 centimeter breken.
Het vaartuig krijgt een beweging gecompenseerd gangboord dat in twee standen bediend kan worden. Er is accommodatie voor vijfenveertig servicemonteurs en vijftien bemanningsleden. Het schip wordt dan ook beschouwd als een kleine flotel. Het zal het hele jaar bemanningen overbrengen van de eveneens ondiepe haven van Nabil naar offshore platforms nabij de oostkust van Sakhalin. Daarnaast kan het worden ingezet voor hulpdiensten bij het opruimen van olievlekken.