Grootschalige actie voor de kust van Qatar. (foto Heerema)

Het installatieschip Aegir van Heerema Marine Contractors heeft de bouw van het Al-Shaheen Gallaf 1-project van North Oil Company voor de kust van Qatar voltooid. In Angola heeft Heerema zijn joint ventures gesloten vanwege slechte marktomstandigheden.

Jan van de Nes

Het werk in Qatar bestond uit het installeren van drie topsides met een gewicht tussen 2000 en 2500 ton en drie bruggen met een gewicht tussen 700 en 1100 ton. Ze werden geplaatst op vooraf geïnstalleerde jackets (de poten van een platform) in het Al-Shaheen veld, ongeveer 80 kilometer ten noorden van de plaats Ras Laffan in Qatar. Heerema werd gecontracteerd voor het transport en de installatie door PTSC M&C Vietnam, dat de constructies fabriceerde op zijn werf in Vung Tau.
Het olieveld van Al-Shaheen is het grootste van Qatar en heeft een waterdiepte van 60 meter met faciliteiten die bestaan uit 33 platforms en meer dan 300 bronnen. Al-Shaheen is een van de grootste offshore olievelden ter wereld.

Angola
Heerema sluit een aantal joint ventures in Angola die gericht waren op de bediening van de lokale offshore markt. HPA biedt offshore onderzeese diensten aan de olie, gas en energie gerelateerde industrieën in Angola, met een fabricagewerf gespecialiseerd in de constructie van onderzeese bouwwerken. HFM beheert en exploiteert één vrachtschip en één sleepboot en biedt logistiek management en technische ondersteuning. In de twee bedrijven werken ongeveer veertig mensen.
,,De beslissing om de activiteiten in Angola te staken is moeilijk en komt in reactie op uitdagingen op lange termijn en beperkte vooruitzichten voor werk in de toekomst. We betreuren ten zeerste het banenverlies als gevolg van deze beslissing en zullen onze mensen tijdens de transitie ondersteunen’’, reageert Heerema.