Vonden de allereerste Maasbrachter Havendagen plaats in 1975 of in 1977? Dat was de vraag die gesteld werd tijdens de openingsceremonie op vrijdagavond 24 juni jongstleden. Vanuit het publiek kwam het antwoord: in 1977 werd onder de naam ‘Open Scheepvaartdagen’ de basis gelegd voor wat tegenwoordig het grootste evenement van de gemeente Maasgouw is. En wat was het een succes dit jaar!

Vossen Communicatie

Na een coronapauze van twee jaar is het belangrijkste binnenvaartevenement van Midden-Limburg terug. Trots op haar bestaansgeschiedenis van veertig jaar pakte de organisatie groots uit met een gevarieerd culinair, muzikaal en business programma voor bezoekers en (maritieme) bedrijven. Tijdens de openingstoespraak op vrijdagavond werd Cor Vissers benoemd tot Havenman van het jaar vanwege zijn jarenlange staat van dienst in de organisatie van dit maritieme evenement. Burgemeester Stef Strous van gemeente Maasgouw verrichtte vervolgens samen met stichtingsvoorzitter Leo van Roosmalen de officiële openingshandeling van de Havendagen en gaven daarmee het startschot voor een enerverend, zeer gevarieerd driedaags programma.

Opleidingsplein
Traditiegetrouw vinden er tijdens de Maasbrachter Havendagen een Scheepvaart- en Bedrijvenmarkt plaats waarbij werven, machinebouwers en andere aanbieders van producten en diensten voor de beroeps- en pleziervaart zich presenteren.
Nieuw dit jaar was het Opleidingsplein. Op dit plein brachten onderwijsinstellingen als het Nova College, Maritiem College, Vista College, Keyport, SparTech en de Wereld van de Binnenvaart hun (maritieme) vakopleidingen onder de aandacht om jongeren te enthousiasmeren voor een baan in de techniek.

Centrum binnenvaart
Maasbracht bruist, bloeit en groeit volop. Mede door de ontwikkeling van energiezuinige en duurzame boten, maar ook door een eventueel toekomstig aanbod van maritieme opleidingen mag de grootste binnenhaven van Nederland zich met recht het centrum van de binnenvaart en pleziervaart van Nederland noemen.