Van Oords Aeolus gaat de funderingen plaatsen op de Doggersbank. (foto Van Oord)

Van Oord is door het Duitse energiebedrijf RWE geselecteerd voor engineering, inkoop, constructie en installatie van monopile funderingen en array-kabels voor de Sofia Offshore Wind Farm. Dit grote windproject wordt gebouwd op de Doggersbank in het Britse deel van de Noordzee.

Jan van de Nes

Het windpark, 195 kilometer uit de noordoostkust van Groot-Brittannië, zal 1,4 gigawatt (GW) aan stroom opleveren. Het omvat een zeegebied van 593 vierkante kilometer. Sofia krijgt een enkel offshore converterplatform. De opgewekte elektriciteit wordt van daaruit via een exportkabel met hoogspanningsgelijkstroom getransporteerd naar de landingsplaats, 220 kilometer verderop in Redcar, Teesside. Verder komt er een nieuw onshore converterstation en een netaansluitpunt op het bestaande National Grid-onderstation, zeven kilometer landinwaarts.
Van Oord zet zij offshore installatieschip Aeolus in om de honderd verlengde monopiles te plaatsen, terwijl de 350 kilometer aan array-kabels door kabellegger Nexus wordt aangelegd. Van Oord zal de fabricage van de funderingen en array-kabels uitbesteden. De monopile-funderingen zullen enkele van de grootste turbines die momenteel op de markt zijn ondersteunen.
,,De bouw op het land begint begin 2021 op de site van het convertorstation van Sofia in Teesside’’, schetst het bedrijf. ,,De werkzaamheden aan het foundation- en arraypakket beginnen na de financiële investeringsbeslissing van het project in het eerste kwartaal van 2021, met de installatie gepland voor 2024.’’