Tegen 2026 krijgt de Belgische Noordzee een Europees knooppunt voor offshore windenergie. Het kunstmatige eiland in de Belgische Noordzee is een innovatief hoogstandje en een wereldprimeur. De Noordzee wordt zo een cruciale schakel in de energievoorziening.

Matthias Vanheerentals

Het Prinses Elisabeth Eiland komt zowat 45 kilometer buiten de Belgische kust en wordt het schakelpunt tussen de offshore windparken van de tweede offshore windzone en het hoogspanningsnet aan land. Naast het aan land brengen van extra 3,5 GW offshore wind wordt het vijf hectare grote eiland ook een eerste knooppunt van een Europees elektriciteitsnetwerk op zee. Het verschaft toegang tot het immense windpotentieel dat de Noordzee nog te bieden heeft. Het energie-eiland wordt ook de eerste bouwsteen van een Europees elektriciteitsnet op zee dat als centrale hub kan dienen voor nieuwe interconnectoren, die uitwisseling van energie tussen verschillende netwerken mogelijk maken met Groot-Brittannië of Denemarken.

Covid-herstelfonds
Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen, maar zullen ook verbonden zijn met gigantische offshore windparken in de Noordzee die België van grote volumes hernieuwbare energie voorzien. Het energie-eiland kan rekenen op middelen uit het covid-herstelfonds dat België door de Europese commissie heeft laten goedkeuren en waarvoor een subsidie van ongeveer 100 miljoen euro toegekend moet worden.
Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee, benadrukt het belang van dit project. ,,De Noordzee wordt dé powerhouse van onze energieonafhankelijkheid. Maar we hebben recent, met de sabotage van de Nordstream pijpleidingen, gezien dat het cruciaal is om dergelijke kritische infrastructuur maximaal te beschermen tegen sabotage en aanslagen. De kabels die de stroom aan land brengen en het geplande energie-eiland beveiligen we hiertegen. Recent hebben we een wet ingevoerd die de maatregelen aanzienlijk verstrengt. Zo voorzien we voortaan camerabewaking op zee, drones, opvolgen van buitenlandse schepen in onze wateren en frequente veiligheidsanalyse door de bevoegde diensten.’’

De bouw zou starten in 2024 en medio 2026 afgerond zijn. Vanaf dan start de bouw van de elektrische infrastructuur op het energie-eiland.