IRO heeft recentelijk FibreMax als nieuw lid mogen verwelkomen. In een persoonlijk interview met Duco Handgraaf, sales & marketing manager, maken wij kennis met FibreMax.

Waar blinken jullie in uit?

“Het produceren van de World’s strongest cable! Dit is nu ook bewezen omdat wij de sterkste aramide kabel ooit ter wereld hebben geproduceerd. Daarmee hebben wij een wereldrecord in handen!
Wij wikkelen onze vezel om de eindfitting heen en daardoor wordt de metalen eindfitting, die normaal aangegoten of aangeknepen is, een integraal onderdeel van de kabel. De vezels liggen naast elkaar en niet gevlochten zoals bij een touw, waardoor er geen interne frictie ontstaat in de kabel. Het voordeel hiervan is dat de kabels veel langer meegaan. Wij hebben hiernaast veel minder vezel nodig om een sterke kabel te maken dan elk ander alternatief in de markt. Met andere woorden, wij maken de kabel 2.0 met een gepatenteerde technologie. Een kabel die tot 80% lichter is dan een stalen kabel en de kabel gaat tot 7 keer langer mee.

Sinds 2 maanden hebben wij ook een dak vol zonnepanelen liggen en daarmee gaan we 7 keer meer energie opwekken dan dat we gebruiken. We zijn dus vanaf heden energieneutraal. De producten die wij leveren, die kunnen ook aan het einde van hun levensduur aan ons teruggestuurd worden en dan worden ze gerecycled en hergebruikt in andere toepassingen. Dus als je dat vergelijkt met staal is dat mega groen!”

Wat trok jullie over de streep om lid te worden?
“Wij doen heel veel met de toeleveranciers in de offshore, bijvoorbeeld de kranenbouwers zoals Liebherr, Huisman en HEBO. Daarnaast zijn we actief in de offshore renewables sector, waarbij onze kabels ook gebruikt worden om o.a. drijvende windmolens vast te zetten aan de zeebodem. Maar ook voor andere bedrijven als Minesto, SeaQurrent en Seatricity hebben wij innovatieve oplossingen geleverd. Onze kabels worden gebruikt aan zowel de bovenkant als aan de onderkant van de windmolen. Geen enkele andere partij kan dit zoals wij dit doen.

Door lid te worden van IRO hopen wij meer bekendheid te krijgen zodat partijen ons weten te vinden als er nieuwe ontwikkelingen zijn op renewable gebied of kraanprojecten die niet mogelijk zijn met staal. We slaan graag de brug naar nieuwe ontwikkelingen.”

Wat heb jullie de andere leden te bieden?
“FibreMax is een heel nuchter Nederlands bedrijf met korte lijnen. We staan bekend om ‘nice to do business with’, wij denken in de hele keten mee, hoe ons product daar aan kan bijdragen. Het is niet zo dat wij puur een kabel verkopen, wij willen echt iets toevoegen aan het gehele traject.”

Hoe blijven jullie zichtbaar in deze coronatijd?
“Corona heeft gelukkig een minimale invloed op het bedrijf. We zitten in diverse markten, dus we kunnen dan wat opvangen. Veel van onze producten hebben ook met de energietransitie te maken en dat zijn meerjarenprojecten, dat loopt allemaal door. De energietransitie laat zich niet tegenhouden door corona. Wij zitten echt in een groeimarkt, het potentieel is voor ons groter dan de krimp die eraan zit te komen. Onze doelgroep is ook niet zo groot en daardoor snel te benaderen. Waar wij wel veel mee bezig zijn is het beter informeren van de eindgebruiker. Niet zozeer om meer orders binnen te halen, maar om meer bekendheid te krijgen in de markt.”