Foto: Twycer

Het Scheepvaartmuseum werkt aan een nieuwe presentatie van het VOC-schip Amsterdam. Deze zomer is een eerste nieuwe verhaallijn met nieuwe tekstborden toegevoegd, om bezoekers beter te informeren over de handelsgeschiedenis van de VOC en het geweld dat daarmee gepaard ging. Met inbreng van experts en publiek werkt het museum in 2024 verder toe naar een nieuw meerstemmig verhaal op het schip.

De eerste fase van de herinrichting is onlangs afgerond: sinds kort zijn er nieuwe tekstborden met illustraties van Anna June aan boord te zien. Deze borden vertellen over het leven aan boord, de bouw van de replica en de geschiedenis van de VOC en koloniale geschiedenis. Binnen dit laatste onderwerp is er aandacht voor de betrokkenheid van de VOC bij slavernij, en onderdrukking en geweld die met de handel in Azië gepaard ging.
Deze breedte aan onderwerpen wordt tijdens publieksrondleidingen en educatiebezoeken vaak besproken. Nu komt ook het publiek dat zelfstandig het schip bezoekt deze verhalen op het schip tegen.

Input van buitenaf
Bij de gefaseerde herinrichting betrekt Het Scheepvaartmuseum ook externe experts met kennis over koloniale maritieme geschiedenis. Ook wordt publiek tijdens een museumbezoek uitgenodigd hun gedachten over het schip achter te laten: wat betekent het schip voor hen en waar zouden ze meer over willen weten? De opbrengst van deze oproep vormt de basis voor gesprekken over verdere vernieuwingen. Ook online kan input worden gegeven.

Reggie Baay, historicus met expertise over de slavernij in Azië en auteur van Daar werd wat gruwelijks verricht (2015), droeg bij aan de nieuwe teksten over koloniaal maritiem verleden. In 2022 verving het kunstenaarscollectief van Sites of Memory de vlaggen op het VOC-schip als onderdeel van de kunstinterventie Decoding the Atlantic World. Na deze interventie en gesprekken tussen het museum en kunstenaars over de symboolwaarde van de replica, heeft het museum besloten de vlaggen met het VOC-logo niet meer terug te plaatsen op het schip.

De komende jaren zullen bezoekers steeds meer nieuwe verhalen tegenkomen, waaronder in 2024 een nieuwe audiotour, een update van de VR-experience en nieuwe interactieve elementen aan boord.

Schip en Scheepvaartmuseum
De replica van het VOC-schip Amsterdam ligt sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. De bouw van de replica was een werkgelegenheidsproject voor jongeren in een tijd met veel werkloosheid.
In Het Scheepvaartmuseum beleven bezoekers vijfhonderd jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en de doorwerking daarvan in de samenleving van nu en de toekomst. Het museum kent één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. In tijdelijke en vaste tentoonstellingen en in publieksprogramma’s vertelt het museum een meerstemmige maritieme geschiedenis.