Gouda krijgt weer een scheepswerf die de naam “De Kroonprinces” draagt. Burgemeester Pieter Verhoeve verrichtte vrijdag 15 september de openingshandeling.

Vanaf tenminste 1452 zijn er scheepswerven gevestigd geweest in Gouda aan de Hollandsche IJssel.
Vanaf 1856 zijn er scheepswerven geweest aan de Gouderakse zijde van de IJssel.
Aan het begin van de twintigste eeuw was de naam van de werf “Scheepswerf De Kroonprinses”. Deze was eigendom van de gebroeders Prins. Ze geven hun werf die naam omdat op de dag van de overdracht bij de notaris, 30 april 1909, prinses Juliana werd geboren. De werf kreeg enkele decennia daarna de naam van de latere eigenaar, Van Vlaardingen.

In 1995 stopte de scheepsbouwactiviteiten. In 2018 is de werf overgenomen door de gebroeders Vroegindeweij. Sindsdien is Domera hier gehuisvest en worden hier exclusieve drijvende woningen gebouwd. De vijftiende woning is op dit moment in aanbouw. Tevens worden bestaande woonarken gerenoveerd.

Domera bestaat ondertussen vijf jaar. Sinds 1,5 jaar heeft de Goudse onderneming een metaalafdeling die gericht is op design, binnenwerk en constructiewerk in RVS, aluminium en staal. Ook bouwde Domara enkele pleziervaartuigen voor recreatiedoeleinden. Met het aangetrokken vakbewame personeel is ook aan diverse boten onderhoud gepleegd.

Domera gaat deze werkzaamheden onderbrengen in “Scheepswerf de Kroonprinces”. Een zeer actuele naam met oog op onze kroonprinses Amalia!

Domera blijft ook gevestigd op deze locatie en hier zullen drijvende woningen gebouwd blijven worden.

De werf heeft een oppervlakte van 6600 m2. Er is een dwarshelling aanwezig voor schepen/woonarken tot 30 meter met een capaciteit tot 750 ton. Tevens is er een botenlift in aanbouw van 20 ton.

Afgelopen vrijdag 15 september heeft de burgemeester Verhoeve de scheepswerf officieel ogeopent. Het is was historische gebeurtenis omdat de eeuwenoude scheepsbouwgeschiedenis van Gouda door de opening weer een nieuwe impuls kreeg.