Van 15 maart tot 9 april is de duwvaartkolk ook buiten werktijden gestremd. (foto Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat heeft tot begin juni werk aan de plaatsing van nieuwe damwandankers in de Prinses Irenesluis bij Wijk bij Duurstede. Daardoor is de duwvaartkolk regelmatig gestremd. Vooral de duwvaart loopt vertraging op, maar ook de overige scheepvaart moet rekening houden met extra reistijd.

Bij een controle bleek dat de verankering van de damwanden in de fuik voor de duwvaartkolk niet meer in goede staat is. Daarom worden de damwanden versterkt. De werkzaamheden duren lang vanwege het grote aantal damwandankers en de droogtijd van het beton.
De duwvaartkolk is vijftien weken lang gestremd van 6.30 tot 20.00 uur. Buiten deze tijden is de kolk beschikbaar voor vaartuigen tot 11,5 meter breed, maar van maandag 15 maart tot vrijdag 9 april 20.00 uur is de duwvaartkolk volledig gestremd, dus ook buiten de werktijden.
Een deel van de scheepvaart kan omvaren via de Prinses Beatrixsluis. Dit geldt voor duwvaart tot 186,5 meter lang en 11,45 metereter breed (mits boegbesturing) en voor schepen tot 135 m lang en 15 meter breed. Afhankelijk van de wachttijden kan omvaren sneller zijn.