Jan Fransen, Frits Gronsveld en Jeannette Baljeu tijdens de uitreiking op de Dag van de Binnenvaart.

Goed voorbeeld doet goed volgen: de elfhonderdste Green Award werd afgelopen maand uitgereikt aan Ab Initio, het nieuwe opleidingsschip van STC Group. Op de Dag van de Binnenvaart overhandigde gedeputeerde Jeannette Baljeu het Green Award certificaat op het niveau goud aan Frits Gronsveld van het College van Bestuur van STC Group.

,,Het is positief om te zien hoe Green Award zich in de afgelopen elf jaar heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste keurmerken voor schepen op het gebied van veiligheid en milieu’’, sprak Baljeu daarbij. ,,Het gouden certificaat voor Ab Initio is meer dan terecht. Dit schip, gebouwd met duurzame materialen, met zonnepanelen en een toekomstbestendige hybride voortstuwing laat zien hoe verduurzaming van de binnenvaart vorm krijgt. Belangrijk in ons streven naar zero-emissie in 2030. Dat het meest duurzame en modernste schip van dit moment dienst doet als opleidingsschip en daarmee nieuwe generaties bewust kan maken van het gebruik van duurzame energie en emissiereductie, is natuurlijk extra mooi.’’
Jan Fransen, executive director van Green Award, is trots op de bereikte mijlpaal én op de Ab Initio. ,,Op dit schip van de toekomst worden matrozen, stuurmannen en kapiteins van de toekomst opgeleid. Aan boord van de Ab Initio komt dit samen. Ik hoop dat de jongens en meiden geïnspireerd raken en blijven en dit ook zullen overbrengen op hun toekomstige collega’s.’’ Frits Gronsveld deed daar nog een schepje bovenop: ,,Wij zijn erg trots op deze erkenning en zullen, zodra het schip met waterstof als energiedrager vaart, ongetwijfeld het platina Green Award label aanvragen.’’

Over Ab Initio
De Ab Initio is gebouwd door Concordia Damen in Werkendam. Voor de bouw is gebruik gemaakt van recyclebare materialen. Ook heeft het schip accu’s aan boord, die door zonnepanelen aan dek en door walstroom opgeladen kunnen worden. Verder is de Ab Initio uitgerust met een hybride voortstuwing: niet alleen dieselelektrisch via een moderne Stage V-dieselmotor met nabehandeling, maar binnenkort ook emissieloos op waterstof, via een brandstofcel.
Ab Initio is in september 2022 in gebruik genomen. Het schip speelt een belangrijke rol in de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip ingezet om leerlingen uit de kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.