De allereerste windturbine voor het offshore windmolenpark van Saint-Nazaire werd op 12-13 april geïnstalleerd. (foto Production CAPA Corporate)

Het hefschip Vole au vent van Jan De Nul is in Frankrijk van start gegaan met zijn opdracht voor het Saint-Nazaire windmolenparkproject. Daar zal het schip tachtig turbines van 6 MW elk vervoeren en installeren voor het allereerste offshore windmolenpark in Franse wateren.

Het windmolenpark krijgt een totale capaciteit hebben van 480 MW, 20 procent van de elektriciteitsbehoefte van het Franse departement Loire-Atlantique. Het park is gesitueerd op de Banc de Guérande in het noordelijke deel van de Golf van Biskaje. De Vole au vent zal de turbines in sets van vier laden en vervolgens 12 kilometer offshore brengen, waar de 1500 tons kraan aan boord van het schip ze op de monopijlerfunderingen monteert. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt de installatie van één turbine ongeveer 24 uur. De installatie van de allerlaatste turbine is voorzien in de herfst van 2022.