Het hybride opererende platform West-Mira van Seadrill. (foto: Seadrill)

Wintershall Dea heeft de campagne voor het boren van gaten in het Nova-veld in de Noordzee voor de kust van Noorwegen voltooid. Het Duitse bedrijf is content met de resultaten.

Jan van de Nes

Er werden 3400 meter diepe gaten geboord voor de zes Nova-productie- en waterinjectieputten op twee verschillende locaties. ,,Door samen te werken als één team met alle betrokkenen is de hele campagne veilig en twee weken eerder dan gepland afgerond’’, zo keek Wintershall Dea tevreden terug op de onderneming. ,,Na elke operatie zijn de prestaties geëvalueerd, de apparatuur geoptimaliseerd en konden we in de volgende sectie nog efficiënter boren.’’
De hoge efficiëntie vertaalde zich in een duurzamer operatie met minder dagen op het platform, wat resulteert in lagere emissies. De campagne werd bovendien uitgevoerd door het West Mira-boorplatform van Seadrill. West Mira gebruikt een energiebesparende hybride batterij-energiecentrale die de energie-efficiëntie van de boorinstallatie verhoogt. De twee bevoorradingsschepen die het platform ondersteunen waren eveneens voorzien van hybride batterijen.
,,Nu alle eerste gaten geboord zijn, hebben we een nieuwe Nova-mijlpaal bereikt die eerder dan gepland was. We zullen doorgaan met boren en de volgende stap is om de drie productieputten en drie waterinjectieputten veilig op te leveren voordat de productie start, wat gepland is voor 2022’’, aldus de Nova project director bij Wintershall Dea. Dan is dit het vierde onderzeese veld van het Duitse bedrijf in productie in de Noorse Noordzee.