De walstroomprimeur krijgt de komende tijd navolging bij meer zeeschepen in de haven van Amsterdam. (Foto: Port of Amsterdam)

In de haven van Amsterdam zijn afgelopen maand de eerste tests uitgevoerd met walstroom voor zeeschepen. De Wilson Goole van Rederij Wilson ontving stroom via de batterij van SKOON bij de Waterland Terminal van VCK Logistics.

De batterij kan overal in Amsterdam groene energie leveren en is dan gevuld met lokale windenergie van het Windpark Ruigoord of met energie uit biomassa van AEB. Hiermee is het in staat om voor 630 kWh aan stroom te leveren. Dit komt neer op tenminste twaalf uur aan energie voor walstroom of twee maanden voor een tweepersoonshuishouden.
Wilson Eurocarriers vaart wekelijks naar Amsterdam en heeft al voor tachtig van de 126 schepen aanpassingen gedaan om van walstroom gebruik te maken.
Schone scheepvaart is een speerpunt in de strategie 2021-2025 van Port of Amsterdam en het aanbieden van walstroom op locaties binnen de ring is daar een belangrijk onderdeel van. Voor binnenvaart en riviercruiseschepen is het al mogelijk.