De internationale gastschepen zijn uniek vanwege hun omvang en geschiedenis. Een uitje voor geschiedenisfanaten en scheepsliefhebbers om snel in de agenda te zetten, want deze schepen zijn zelden in Amsterdam!

Não Victoria (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus)
Dit schip is een replica (1992) van een originele vroeg 16e-eeuwse kraak, die in het Spaans een “não” wordt genoemd. Tussen 1519 en 1522 voer de Portugese zeevaarder Ferdinand Magellaan aan boord van de originele Victoria als eerste rond de wereld. In het zuiden van Zuid-Amerika vond hij een doorgang naar de Stille Oceaan. Die zeestraat vormde vanuit het westen de route naar Azië en draagt nog steeds zijn naam, Straat Magellaan. Kenmerkend voor een kraak zijn de bijna even hoge voorsteven als achtersteven, en de dwars getuigde zeilen.

El Galeón (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus)
Dit schip is een replica (2009) van een 16e-eeuws Spaans galjoen en wordt gezien als de opvolger van de não. Galjoenen zijn typerend voor de periode van de Spaanse kolonisatie van de Canarische Eilanden, Amerika en de Filipijnen.

Het schip van iets meer dan 50 meter lengte voer met goederen via Kaap de Goede Hoop naar Azië en terug. Dergelijke schepen voeren ook tussen Spanje en Amerika en zijn beroemd geworden om de ladingen goud en zilver die zij vanuit Zuid- en Midden-Amerika naar Spanje vervoerden. De driemaster heeft zeilen die in de breedte van het schip getuigd zijn en vaart het liefst op routes met de wind in de rug.

Pailebote Pascual Flores (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus)
Dit type schip is een kleine schoener. De Portugese benaming “pailebote” komt van het Engelse woord “pilot boat”, een loodsschoener. Een verwijzing naar een kleiner schip dat een loods bracht naar schepen om de bemanning te helpen een voor hun onbekende haven of baai binnen te varen (loodsen). De Pascual Flores is gebouwd in 1917 en deed dienst in het vervoer van zout en fruit tussen Afrika en Europa. Met meer dan 400m2 zeiloppervlak was het zeker voor die tijd een snel schip.

wanneer: 10 t/m 13 augustus 2023
hoe laat: 10.00 – 17.00 uur
voor wie: iedereen
kosten: €10,- voor volwassenen, €6,- voor kinderen vanaf vier jaar, gratis met stadspas
aanmelden: kaartjes verkrijgbaar bij museumkassa