DP World ontvangt 9,67 miljoen euro om de overslagcapaciteit voor de binnenvaart te verhogen op de Antwerp Gateway terminal.

De Europese Commissie heeft 36 miljoen euro toegekend aan zes hefboomprojecten in Vlaanderen die de uitbouw van het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) ondersteunen. Concreet gaat het om vier binnenvaartprojecten, het Mobilidata-programma én de bouw van een LNG bunkerschip dat actief zal zijn in de haven van Zeebrugge.

Matthias Vanheerentals

Vlaams minister Lydia Peeters is blij met de steun. ,,We willen in Vlaanderen de binnenvaart prominent inzetten als alternatief voor het vervoer over de weg. We beschikken over een bevaarbaar waterwegennet van meer dan duizend kilometer. De binnenvaart is dan ook een speerpunt in ons mobiliteitsbeleid. Zowel de overheid als ‘de privé’ moet inzetten op innovatie en duurzaamheid. Zo kunnen we nog meer vrachtvervoer van de weg halen en onze transportmodi verder vergroenen.’’
Diverse projecten krijgen steun. Bij de Noordlandbrug in de Antwerpse haven wordt een wachtdok aangelegd voor binnenvaartschepen die gevaarlijke goederen vervoeren. Het is een belangrijk project voor de chemische industrie in de haven. De Vlaamse Waterweg en het Havenbedrijf Antwerpen voeren dit project gezamenlijk uit en krijgen 9,08 miljoen euro subsidie. De Vlaamse Waterweg maakt verder werk van de automatisering en bediening van op afstand van de sluizen op het Albertkanaal.

Het privaat bedrijf DP World ontvangt 9,67 miljoen euro subsidie om de overslagcapaciteit voor binnenvaart op de Antwerp Gateway terminal in de haven van Antwerpen te verhogen. Het investeert onder andere in automatische stapelkranen en extra kadekranen.
Het privaat bedrijf Wessem BV krijgt 0,7 miljoen euro subsidie voor de verdere uitbouw van de binnenvaartterminal langs het Albertkanaal in Lanaken.
Titan LNG BV bouwt drie LNG bunkerschepen, waarvoor het 11 miljoen euro subsidie krijgt. Eén bunkerschip zal actief zijn in de haven van Zeebrugge. Deze drijvende pompstations voor vloeibaar aardgas dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Het Mobilidata-programma van de Vlaamse overheid krijgt tot slot nog 1,04 miljoen euro subsidie. De organisatie zoekt samen met private partners innovatieve oplossingen om verkeer vlotter, duurzamer en veiliger te maken voor elke weggebruiker.