Minister Lydia Peeters verduidelijkt de afspraken en veiligheidsmaatregelen die gelden op alle veerdiensten die onder haar bevoegdheid vallen. Met uitzondering van drie grensoverschrijdende veren op de Gemeenschappelijke Maas varen alle veren van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en De Vlaamse Waterweg nv (DVW) sinds 18 mei opnieuw volgens de normale dienstregeling om burgers maximaal én veilig op hun bestemming te brengen.

De strijd tegen COVID-19 zit er helaas nog niet op. Daarom gelden nog enkele beperkingen op en rond de veren zodat de veiligheid voor de passagiers maar ook voor de bemanning kan gegarandeerd worden:

1) Maximaal inzetten op social distancing tijdens de overzet:
• waar mogelijk respecteren we de social distancing (afstand van 1,5 meter tussen alle passagiers). Dit wordt gehandhaafd door een aangekondigde beperking van de capaciteit op het veer.
• waar deze afstand niet mogelijk is zoals op de kleine veren met beperkte vervoerscapaciteit kan daar tijdens piekmomenten van afgestapt worden, gelet op de beperkte duur van de overzet én het feit dat de passagiers in open lucht staan terwijl de stuurman afgeschermd zit.

2) Mondmaskers altijd verplicht:
Er geldt een algemene verplichting op het openbaar vervoer tot het dragen van neus- en mondbedekking voor alle passagiers vanaf 12 jaar.
De veerdiensten volgen dezelfde regels. Passagiers zijn verplicht om hun neus en mond te bedekken met eigen middelen vóór zij zich in de wachtrij aan het veer begeven. De bemanning draagt ook een mondmasker voor de veiligheid van alle passagiers en medewerkers. Zo beschermen we elkaar.
Betrokken veerdiensten

Deze richtlijnen gelden voor de veerdiensten:
• Nieuwpoort: havengeul Nieuwpoort (vaart enkel tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties).
• Oostende: havengeul Oostende.
• Boven-ZeeSchelde: Schellebelle, Appels-Berlare, Baasrode-Moerzeke, Mariekerke-Moerzeke-Sint-Amands, Driegoten-Weert, Rupelmonde-Wintam, Bazel-Hemiksem, Kruibeke-Hoboken en Sint-Anna.
• Durme: Tielrode-Hamme.
• Rupel: Schelle-Wintam en Boom-Klein-Willebroek.
• Toeristische Leie: Afsnee en Baarle-Drongen.
• Oude Leie Arm (Bachte Maria Leerne): Deinze.
• Dender: Idegem.
• Kanaal Gent-Terneuzen: Langerbrugge en Terdonk.

De opstart van de grensoverschrijdende veren op de gemeenschappelijke Maas (locaties) zijn voorzien vanaf 1 juli.

De vaartijden van de veren vind je op:
https://www.vlaamsewaterweg.be/veerdiensten
http://www.welkombijvloot.be/locaties-veerdiensten

Dankbaar voor alle inspanningen en flexibiliteit
Minister Lydia Peeters, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, bedankt alle bemanningsleden én de passagiers voor hun engagement en begrip. “Enkel door samen de regels na te leven in deze bijzondere situatie, garanderen we een optimale en vlotte dienstverlening van het openbaar vervoersnet én een optimale gezondheid van de Vlaamse bevolking”, aldus de minister.