Shipping Technology en Tresco hebben op vrijdag 15 mei een samenwerkingsovereenkomst gesloten om producten van Shipping Technology te integreren in de vaarkaarten voor de binnenvaart van Tresco; Tresco Navigis (Inland ECDIS charts). Tom Boerema (Directeur Shipping Technology) en Yves Hacha (Co-founder & Productmanager Tresco) willen met deze samenwerking de expertises van beide bedrijven bij elkaar brengen om de sector veiliger te maken en om de gebruiker en klanten te voorzien van unieke meerwaarde.

Op weg naar een digitaal slimmere binnenvaart
Met de intelligente hard- en software van Shipping Technology wordt artificial intelligence ingezet om data aan boord van schepen te gebruiken in verschillende applicaties. Hiermee worden de dagelijkse operationele activiteiten aan boord van schepen ondersteund en verbeterd. Tresco voorziet de binnenvaart al meer dan 25 jaar van onder andere betrouwbare vaarkaarten middels Tresco Navigis. Van Antwerpen tot het diepste vaarpuntje in Nederland, van de Franse kanalen tot de Donau.

Yves Hacha: “Door de verschillende collision detection applicaties van Shipping Technology te integreren en visualiseren in onze producten kunnen we gezamenlijk de gebruiker aan boord voorzien van nog meer realtime relevante informatie. Dit dient de sector en de veiligheid op het water en draagt bij aan de toekomstige verregaande digitalisering aan boord. Na slechts enkele gesprekken zijn onze technische mensen met die van Shipping Technology eerst gestart met wat mogelijk was, dit verliep voorspoedig waarna een eerste samenwerkingsvorm gemakkelijk was beklonken. Onze producten versterken elkaar en hiermee leggen we een goede basis voor een verdere duurzame samenwerking.”

Tom Boerema van Shipping Technology vervolgt: “De vaarkaarten van Tresco zijn een niet weg te denken product aan boord van schepen. Wij ontwikkelen A.I. applicaties in onze roadmap naar een semi-autonome binnenvaart en schuwen niet om samenwerkingen aan te gaan met gevestigde partijen zoals Tresco. Samen staan we sterker en iedere partij kan alsnog blijven focussen op waar het sterk in is. We zien nog veel meer mogelijkheden gecombineerd met het uitgebreide dienstenpakket van Tresco. Dit zullen we nu verder met elkaar gaan onderzoeken, het vertrouwen is daar en het gaat tenslotte om de eindgebruiker.”

Door de samenwerking tussen Tresco en Shipping Technology ontstaat een gecombineerd producten- en dienstenpakket dat tot aanzienlijke vermindering van risico’s leidt tijdens de nautische operatie aan boord van binnenvaartschepen. Dit pakket bestaat onder meer uit:

– Op schepen met de ‘Black Box Pro’ van Shipping Technology wordt kosteloos een koppeling gerealiseerd met Tresco Navigis van Tresco.

– De ‘Collision Detection Static’ applicatie van Shipping Technology kan per direct op het Tresco Navigis scherm worden getoond. Dit product zal de kapitein aan boord waarschuwingen geven wanneer een aanvaring dreigt met vaste objecten zoals oevers, kribben, brugpijlers etc. maar ook wanneer op verboden vaargebied wordt gekoerst. Een extra beeldscherm aan boord is in deze unieke combinatie niet meer nodig.

– De door Shipping Technology in ontwikkeling zijnde ‘Collision Detection Dynamic’ tool; een door A.I. gestuurde applicatie welke waarschuwingen voorspelt bij aanvaringen met bewegende objecten, zal ook via Tresco Navigis gevisualiseerd kunnen worden. De ontwikkeling van deze applicatie bevindt zich in de eindfase.

– De huidige hoeveelheid informatie en mogelijkheden binnen het Tresco Navigis kaartsysteem gecombineerd met de ontsloten data door de ‘Black Box Pro’ van Shipping Technology en de bijbehorende producten, biedt legio kansen om gezamenlijk producten te verbeteren en ontwikkelen. Producten welke goed passen binnen de roadmap van beide partijen en welke de sector zullen dienen. Denk hierbij aan voorspelmodellen als het gaat om waterdieptedata geïntegreerd in de verschillende applicaties, voor het optimaliseren van het fleet-management en reisplanningen inclusief E.T.A. voorspellingen en andere A.I. gedreven applicaties gecombineerd met de verschillende (bestaande en te ontwikkelen) producten.